Lady Anne's Way Hoogtepunten - The Lady Anne Highway en Eden Vallei

Hawes naar Penrith in 6 Dagen wandelen Code: LAE7

Deze mooie tocht begint in Hawes bij de ‘Lady Anne’s Highway’ een eeuwenoud pad, in de Yorkshire Dales. Het pad verlaat daarna de ruige veenlanden en gaat verder met relaxed wandelen langs de mooie rivieren, een groen landschap en aardige dorpjes in de Eden vallei. De tocht eindigt bij Brougham kasteel nabij Penrith. De afstanden zijn kort gehouden zodat u de tijd heeft de dorpjes en de mooie natuur en uitzichten te bekijken.

Met een spectaculaire start in het Yorkshire Dales dorpje Hawes is deze tocht het makkelijkste noordelijke deel van de Lady Anne’s wandelvakantie. De afstanden zijn kort gehouden en de tocht blijft voornamelijk laag zodat u meer dan genoeg tijd heeft alle historische gebouwen die met Lady Anne verbonden zijn te bekijken. De eerste twee dagen gaan langs de Lady Anne’s Highway (een historisch karrepad) dus een redelijke conditie is voor de tocht wel vereist alhoewel de volgende dagen over laaggelegen terrein lopen.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Hawes voor uw eerste overnachting
Dag 2 Hawes naar Outhgill dan transfer naar Kirkby Stephen 12 19
Dag 3 Transfer terug naar Outhgill dan wandelen naar Kirkby Stephen 5 8
Dag 4 Kirkby Stephen naar Church Brough 6 10
Dag 5 Warcop naar Appleby 6 10
Dag 6 Appleby naar Temple Sowerby 11 18
Dag 7 Temple Sowerby naar Penrith 12 19
Dag 8 Vetrek uit Penrith na uw ontbijt

Lady Anne’s Highway en Mallerstang: Hawes naar Kirkby Stephen 
Een spectaculair gedeelte van de tocht; het begint met een klim op Cotter End (500 meter). Het pad trekt rond de heuvel met mooie uitzichten over de vallei en de Dandrymire-viaduct op de beroemde Settle to Carlisle spoorweg. U bent nu op de “Lady Anne Clifford’s Highway” een eeuwenoud pad dat regelmatig door Lady Anne gebruikt werd. Het pad volgt nu de rivier Ure tot Hellgill, hier loopt u Yorkshire uit en betreedt u Cumbria. De wandeltocht gaat verder langs de rivier Eden en daalt af naar het aardige Mallerstang Common met uitzichten over Wild Boar Fell. Hier vindt u St Mary’s Church en de ruïnes van Pendragon kasteel. Deze zijn beide ooit gerestaureerd door Lady Anne. Dan een plezierige wandeling naar Kirkby Stephen met een interessante kerk en de bekende Saksische Loki steen.

Upper Eden: Kirkby Stephen naar Appleby
De wandelroute vervolgt door de Eden vallei, dit is liefelijk wandelen met mooie uitzichten en veel geschiedenis. Zowel de kerk als het kasteel bij Brough zijn door Lady Anne gerestaureerd maar het kasteel is nu weer een ruïne. Na Warcop volgt het pad de rivier Eden met makkelijke wandelpaden door een glooiend weidelandschap, voorbij rustige dorpjes naar Appleby-in-Westmorland. Een smal straatje gaat door Great Ormside en dan Ormside Hall met zijn 14e eeuwse kasteeltoren en vervolgens naar St James’s kerk. Vlakbij is ook de Ormside-viaduct die de Settle to Carlisle spoorweg over de rivier Eden heen brengt. Appleby is een aardig marktstadje met een kasteel en moot hall (raadhuis) daterend uit 1596. Het plaatsje heeft een hoop te danken aan Lady Anne. Zij heeft een hoop van de oude gebouwen gerestaureerd en bouwde verscheidene armenhuizen. St Lawrence’s kerk is de moeite van een bezoekje waard, Lady Anne ligt hier begraven.

Vale of Eden: Appleby naar Penrith
Een laag gelegen deel van de tocht met prachtige uitzichten over de noord Pennines. Het pad loopt door het rode zandstenen dorpje Long Marton en gaat dan verder naar Kirkby Thore met mooie uitzichten over Cross Fell en Wild Boar Fell. Dan ontspannen wandelen langs de rivier, Whinfell Forest, Brougham Hall en verder naar Brougham Castle. Er zijn hier uitgebreide ruïnes, dit was Lady Anne’s favoriete kasteel, zij stierf in Brougham Castle in 1676. Vlakbij vindt u de Countess Pillar, opgericht door Lady Anne ter herinnering van haar moeder. Het pad loopt dan het laatste stukje van de wandeltocht langs de rivier Eamont naar Penrith.

Makkelijk - Middelmatig

Deze tocht is goed te doen door mensen met een redelijk goede conditie die kaart kunnen lezen. De Lady Anne’s Way gaat voornamelijk langs rivieren, valleien en bossen maar er zijn ook afgelegen delen over veenland waar het terrein is heuvelachtig is.

Terrein: Een mengeling van beboste valleien, rivier paden en afgelegen veenland. Een beetje van alles wat de Dales en de Eden Vallei te bieden hebben.

Hoe zijn de paden: De paden zijn over het algemeen goed onderhouden en duidelijke alhoewel delen modderig kunnen zijn met slecht weer.

Hoeveel klimmen/ dalen? De route klimt en daalt meeste dagen- met 3 dagen die 300 meter klimmen. Het hoogtepunt tussen Buckden en Askrigg is 549 meter.

Bewegwijzering: Geen. U moet uw gidsje en kaart gebruiken.

Navigatie: De paden zijn voornamelijk duidelijk over de gehele tocht maar u moet kaart kunnen lezen en met een kompas om kunnen gaan voor het geval het mistig is over het veenland gedeelte. In sommige valleien gaat de tocht via rustige paden die minder vaak bewandeld worden deze kunnen iets minder duidelijk zijn.

Weer: Slecht weer kan voorkomen, zelfs in de zomermaanden, zodat u goed moet kunnen navigeren. Als u geluk hebt dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en publieke telefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood  Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

 

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hoteletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de Lady Anne tocht zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.

U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar www.qjump.co.uk waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar www.traveline.info

Als u uw auto in Skipton wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, u kan terug reizen naar uw auto met het openbaar vervoer of per taxi- neem contact met ons op voor verdere informatie en prijzen.

Aanreis:
Per vliegtuig: Het dichtbijzijnste vliegveld nabij Hawes is Manchester International (MAN) en Leeds Bradford (LBA). Vanuit Manchester kan u de trein nemen naar Leeds en dan naar Garsdale station.
Per openbaar vervoer: Het dichtbijzijnste station is Garsdale,op de beroemde Settle to Carlisle spoorweg, voor treintijden kijk op: www.settle-carlisle.org dan bus of taxi naar Hawes.
Per auto: Hawes ligt midden in de Yorkshire Dales aan de A684, deze weg loopt van de M6 in het westen tot de A1 in het oosten.

Terugreis van Penrith:
Per vliegtuig: Er is een trein station in Penrith op de West Coast Mainline, waar vandaan u de trein kan nemen naar Manchester (2 uur reistijd) en Londen (3 uur reistijd).
Per openbaar vervoer: Het is ongeveer twee en half uur per trein van Penrith naar Skipton. Een mooi alternatief is om de bus naar Appleby te nemen en daar vandaan de Carlisle naar Settle spoorweg te nemen, deze gaat verder naar Skipton.
Per auto: De M6 gaat langs Penrith, deze verbind het noorden en zuiden van Engeland.

Hawes

Hawes is een levendig marktstadje midden in het Yorkshire Dales National Park omringd door een spectaculair landschap. Met vele ambachtelijke en antiek winkeltjes, leuke restaurantjes en cafes is dit een mooie plaats om een welverdiende rustdag in te lassen.
De beroemde Wensleydale kaas komt uit dit schilderachtige dorpje. Het Dales Countryside Museum is een bezoekje waard en er is een traditionele touwmakerij waar u rond kan kijken. Dichtbij is ook Hardraw Force, Engeland's hoogste waterval.

Kirkby Stephen

Kirkby Stephen is een traditioneel marktstadje met historische gebouwen, keistenen weggetjes en interessante kleine winkeltjes. Het wordt omringt door een boeren landschap en ruige natuur. Kirkby Stephen ligt ver van andere steden en heeft daardoor een hechte gemeenschap.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €995
met bagagevervoer €1096
met lunchpakketten €1073
met lunchpakketten en bagagevervoer €1168

Verdere opties

Extra overnachtigingen €109
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €74
Solo Luggage Supplement (per day) €0