Wandelvakanties in Noord Engeland

Noord-Engeland heeft voor iedereen iets. Kies uit een wandelvakantie met een rijke Romeinse geschiedenis tegen een prachtig decor van glooiende heuvels, of bezoek kastelen en vissersdorpen langs de adembenemende Northumberland kust. Of het bergen, heidevelden, dalen of meren zijn die u zoekt, u vindt het allemaal in het prachtige landschap van de Yorkshire Dales, de North York Moors en het Lake District. U kunt Noord Engeland verkennen met een wandeling langs de muur van Hadrianus of een tocht in de sporen van Alfred Wainwright door de klassieke lange-afstandsroute van kust tot kust te voltooien.

De Cleveland Way heeft twee hele verschillende landschappen; van de ruige en rustige heidevelden van de North York Moors tot de adembenemende kustlijn met uitzicht op de Noordzee. De Northumberland Coast Path is een prachtige tocht met vele kastelen, uitgestrekte zandstranden en eilandjes. Dit is een wandelvakantie met historische gebouwen, maar is ook perfect voor vogelaars en natuurliefhebbers. De St Oswald's Way is een prachtige mix van wandelen langs de kust en een glooiend heidelandschap, beginnend op het geïsoleerde eiland van Lindisfarne en eindigend bij Hadrian's Wall.

De klasieke doorkruising van Noord Engeland van de kliffen van St Bees aan de Ierse zee naar het vissersdorpje Robin Hood’s Bay aan de Noordzee kust. De tocht gaat door het Lake District de Yorkshire Dales en de North York Moors.

De ‘Coast to Coast’ wandeling was in 1973 een droom van Alfred Wainwright, de beroemde lange afstandswandelaar en schrijver van wandelgidsen. Sindsdien is het pad gegroeid tot één van Engelands klassieke lange afstandswandelingen. De wandeling is 303 km lang van de klippen van St Bees aan de Ierse zee tot het vissersdorp Robin Hood’s Bay aan de Noordzee. De kwaliteit en de variatie van deze wandeling is erkend in november 2004, toen is deze tocht aangemerkt als de op één na beste wandeling ter wereld. Het heeft de Inca trail en de wandeling naar het basiskamp van de Mount Everest verslagen (de Milford Track in Nieuw Zeeland heeft gewonnen).

De route doorkruist het land in een tocht van twee weken, gaat door drie parken en geeft een goed beeld van Engelands mooiste landschappen. Hij begint in het Lake District, de route gaat door steile dalen, langs de oevers van de meren en over afgelegen bergpassen.

Dan komt het kalksteenlandschap van de Yorkshire Dales, beroemd om zijn ingewikkelde patronen in de kalkstenen ondergrond en de ‘dry stone walls’ (d.w.z. muurtjes van los gestapelde kalksteen). Het oude marktplaatsje Richmond markeert het begin van de Dales, alvorens het pad door de vallei van York omhoog gaat door het golvende heidelandschap van de North York Moors.

De Coast to Coast is erg populair; wij raden aan om bijtijds te boeken. Mocht u toch last minute willen boeken bel of email ons dan even, wij kunnen altijd beschikbaarheid voor u checken.

Lengte

6-18 nachten

Volledige lengte tocht

190 mijl / 303 km

Kortste vakantie lengte

82 mijl / 131 km

Gemiddelde gradering

Uitdagend

Waarom deze tocht

Wandel door het mooiste berg en veen landschap in Engeland.

Uitdagend wandelen door de Lake District bergen.

Geniet van een gevarieerd landschap door drie nationale parken.

Verblijf in mooie dorpjes en marktstadjes. Het beste lange afstands pad in Engeland!

De Dales Way begint in het markt stadje Ilkley in West Yorkshire. De tocht loopt door de valleien en heuvels van de Yorkshire Dales naar Bowness aan de oever van Lake Windermere in het Lake district.

Walking the Dales Way

De Dales Way doorkruist de Yorkshire Dales van oost naar west, voornamelijk langs de oevers van de rivieren Wharfe en Dee. Het pad start in Ilkley, een marktstadje aan de oostelijke grens van de Dales en loopt door de dalen van de rivieren Wharfe en Dee, alvorens uit te komen bij de uitlopers van het Lake District aan de kust van Windermere, Engelands grootste meer.

De Yorkshire Dales is een internationaal bekend nationaal park, met een karakteristiek landschap van ‘dry stone walls’ (d.w.z. muurtjes van los gestapelde kalksteen), afgelegen schuren, diepe dalen en vol met dorpjes en gehuchten.

Het is hoofdzakelijk een route langs de rivieren, lopend tussen markt stadjes en oude kalkstenen dorpjes. Ook gaat de route door kleine stukken veenland en rotsachtige gebieden. Dit afgewisseld met kalksteen plaveisel maakt de route interessant.

Lengte

4-9 nachten

Volledige lengte tocht

81 mijl / 130 km

Kortste vakantie lengte

21 mijl / 34 km

Gemiddelde gradering

Makkelijk - Middelmatig

Waarom deze tocht

Gezellige oude kalksteen dorpjes langs de Wharfe rivier.

Mooie paden door het karakteristiek Yorkshire Dales landschap- relaxed wandelen, met een rustige sfeer en schitterende uitzichten.

De tocht eindigt in het Lake District bij het prachtige Windermere.

De Cleveland Way strekt over 176 km van Helmsley in de zuidkant van het North York Moors Nationaal Park tot het visdorpje Filey aan de oostkust.

Sandsend

De Cleveland Way is zowel een interessant als prachtig pad. Het pad is geopend in 1969. Het is 160 kilometer lang en loopt van Helmsley op de zuidelijke rand van de North York Moors National Park naar Filey aan de oostkust.

De route gaat langs twee zeer verschillende landschap types; van heidevelden tot ruige kust. Het begint met een heidelandschap, door bossen en langs hellingen. De wandelaar krijgt prachtige panorama’s te zien over de Cleveland Hills en de rest van het National Park. De andere helft van de wandeling, van Saltburn-by-the-Sea naar Filey, volgt de indrukwekkende kustlijn en gaat over de toppen van de hoogste klippen van het land.

Onze aanbevolen duur van de tocht is acht dagen/ negen nachten, dit geeft genoeg tijd om van de wandeling te genieten. Het is ook mogelijk om de wandeling in zeven dagen te lopen als uw tijd beperkt is.

Lengte

6 - 12 nachten

Volledige lengte tocht

176 km

Kortste vakantie lengte

86 km

Gemiddelde gradering

Middelmatig

Waarom deze tocht

Prachtige uitzichten over het omliggende landschap als u de North York Moors doorkruist.

Karakteristieke vissersdorpen in diepe inhammen langs deze mooie kust.

kliffen met uitzichten over de Noordzee.

Historisch Whitby, de thuisbasis van Captain Cook, met zijn abdij en haven.

Mooie stranden.

Een 83 km lange rondtocht door Wensleydale en Swaledale in de prachtige Yorkshire Dales, de tocht gaat over heuvels, door pittoreske dorpjes, heidevelden en valleien met hun kenmerkende stenen muurtjes.

Barns in Swaledale

De Herriot Way is een 84 km rondtocht en loopt door een aantal van de mooiste landschappen in de Yorkshire Dales. Het is gebaseerd op een wandeling die de bekende dierenarts en schrijver James Herriot een aantal jaren geleden maakte. Hij bezoekt zijn favoriete locaties en plaatsjes waar hij woonde en werkte, beroemd gemaakt in zijn boeken “James Herriot’s Yorkshire” en “All Creatures Great and Small”.

Het begint en eindigt in Aysgarth in het hart van Wensleydale, beroemd om zijn kaas en watervallen. Het loopt door het fantastische Swaledale bekend om zijn bloemenweiden doorbroken door stenen muurtjes.
Het pad leidt u door dalen, over met heide begroeide heuvels en bezoekt onderweg traditionele dorpjes en het marktstadje Hawes.

Lengte

5-6 nights

Volledige lengte tocht

52 miles/ 83km

Gemiddelde gradering

Middelmatig

Waarom deze tocht

See the stunning parts of the Yorkshire Dales described by James Herriot in his books ‘All Creatures Great and Small’ and ‘James Herriot’s Yorkshire.’

Visit Hardraw Force, the highest single-drop waterfall in England, and Aysgarth Falls, the impressive triple-drop waterfall.

Explore beautiful Dales villages and towns such as Thwaite, Reeth, Askrigg and Hawes.

Visit the home of Wensleydale Cheese in the market town of Hawes.

 

Deze wandeling volgt de voetstappen van Lady Anne Clifford, deze 161 km tocht gaat van kasteel tot kasteel, van Skipton in North Yorkshire naar Penrith in Cumbria. Het verkent de mooie valleien en de ruige veenlanden van de Yorkshire Dales en eindigt in de idyllische Eden vallei.

On Lady Anne's Way at Mallerstang

Lady Anne’s Way is een 160 km lange tocht door het ruige kalksteen landschap van de Yorkshire Dales en de aardige dorpjes in de Eden vallei. De tocht werd opgezet ter herinnering van Lady Anne Clifford, die haar leven heeft gewijd aan de restoratie van kastelen, kerken en monumenten langs deze route in de 17e eeuw. Beginnend bij Skipton kasteel in North Yorkshire gaat de tocht in noordelijke richting naar Penrith waar het eindigt bij de ruïnes van kasteel Brougham.

De tocht volgt delen van de Dales Way in Wharfdale en het historische karrepad bekend als de Lady Anne’s Highway langs Mallerstang. Het bezoekt onderweg vele historische gebouwen waarmee Lady Anne verbonden was. Het afwisselende landschap maakt dit een aantrekkelijke tocht voor geoefende wandelaars, maar is ook geschikt voor mensen die hun eerste tocht lopen. Het begint met ontspannen wandelen langs de rivier Wharfe. Dan gaat de tocht verder over hogere grond in Wensleydale richting Mallerstang met wilde natuur rondom. Dan loopt het pad de Eden vallei in via Kirkby Stephen en Appleby langs rivieren door schilderachtige dorpjes naar Penrith.

Lengte

6 - 10 nachten

Volledige lengte tocht

100 mijl / 161 km

Kortste vakantie lengte

50 mijl / 80 km

Gemiddelde gradering

Middelmatig

Waarom deze tocht

Wandel door het wilde en dramatische valleien van Wensleydale en Mallerstang in de Yorkshire Dales.

Geniet van de mooie dorpjes en de groene weidegronden van de Eden vallei.

Bezoek historische gebouwen langs de route tussen de kastelen van Skipton en Brougham.

Deze tocht volgt het Hadrian’s Wall Trail, een nationaal wandelpad. Dit volgt de Romeinse muur door noord Engeland van Wallsend bij Newcastle tot de Solway Firth voorbij Carlisle.

Het Hadrian’s Wall / Muur van Hadrianus pad is officieel in 2003 geopend en is een groot succes gebleken. De route volgt de muur van Hadrianus die door de Romeinse keizer gebouwd werd tussen n.Chr 120 en 128 om het noorden van het imperium te beveiligen.

De tocht kruist het land door van de oost kust bij Newcastle naar de west kust. Beginnend in Wallsend, dichtbij de aankomstplaats van de boot, loopt de tocht door het golvende landschap van Northumberland, het pad gaat dan verder naar de historische stad Carlisle en vervolgt door de vlaktes van de Solway kust en het eindpunt Bowness on Solway.

Iedere mijl was er een milecastle met twee wachttorens er tussen. Alhoewel delen geplunderd zijn voor de lokale huizen is het middelste stuk goed bewaard gebleven, waaronder verscheidene forten en milecastles.

Lengte

4 - 11 nights

Volledige lengte tocht

89 miles / 143 km

Kortste vakantie lengte

26 miles / 42 km

Gemiddelde gradering

Makkelijk - Middelmatig

Waarom deze tocht

Loop van kust tot kust via vele Romeinse forten, musea en natuurlijk de muur!

Prachtige uitzichten op het centrale deel van de muur.

Een makkelijk te volgen route met uitstekende accommodatie.

Korte vakanties beschikbaar langs het best bewaarde deel van de muur.

Het Northumberland kust pad is bekend voor de lange zandstranden, imposante kastelen, duinen, hoge rostachtige kliffen en eilanden.

Northumberland Coast Path Veiws of Bamburgh Castle

De Northumberland kust is het meest bekend om zijn uitgestrekte stranden, imposante kastelen, duinen en afgelegen eilanden. Te midden van dit spectaculaire landschap zijn er verscheidene natuurreservaten met een overvloed aan flora en fauna.

De 103 km lange tocht volgt voornamelijk de kust er is een deel waar de tocht landinwaarts gaat tussen Belford en Fenwick. U loopt langs stranden en over voetpaden in de duinen, met stukjes op kleine weggetjes, bos- en karrepaden. Deze wandelvakantie is overwegend vlak en makkelijk te volgen.

Lengte

5-7 nachten

Volledige lengte tocht

102 km/ 64 mijl

Kortste vakantie lengte

4 dagen/ 5 nachten

Gemiddelde gradering

Makkelijk - Middelmatig

Waarom deze tocht

Een keten van dramatische kastelenonderbreken uw wandeling.

Wandel over de rustige uitgestrekte stranden van Northumbria.

Dit is een voornamelijk vlakke tocht met goede paden, u kan het rustig aan doen!

De 156 km lange St Oswald’s Way begint op het historische eiland Lindisfarne (Holy Island) en volgt de spectaculaire Northumberlandse kust naar Warkworth. Hier loopt de tocht het binnenland in om uiteindelijk te eindigen bij de Hadrian’s Wall.

St Oswald's Way Views - Dunstanburgh Castle

Deze wandelvakantie volgt de sporen van St Oswald, de Anglo Saxon koning, deze speelde een belangrijke rol in de introductie van het christelijke geloof in Engeland. De tocht is 156 km lang en begint op het prachtige en historische eiland Lindisfarne (Holy Island). Het volgt de spectaculaire Northumberlandse kust met zijn vele kastelen en uitgestrekte stranden tot Warkworth voordat het landinwaarts gaat langs de mooie rivier Coquet naar het oude stadje Rothbury. Daar vandaan gaat de tocht zuidelijk over heidevelden, door bossen en glooiend boerenland om te eindigen bij de muur van Hadrianus.

Lengte

6 - 9 dagen

Volledige lengte tocht

97 mijl / 156 km

Kortste vakantie lengte

37 mijl / 59 km

Gemiddelde gradering

Middelmatig

Waarom deze tocht

Begin op het historische eiland Lindisfarne (Holy Island).

Steek het intertijdegebied over naar de prachtige stranden en kastelen van de Nortumberland kust.

Eindig bij de Hadrian's Wall.