De gehele Coast to Coast

St Bees naar Robin Hood’s Bay in 16 dagen wandelen Code: CC17

Wij bieden 6 varianten welke de hele route beslaan aan. Van een zware route in 12 dagen (alleen voor mensen met een zeer goede conditie) tot een meer ontspannen 17 daagse tocht. De meeste mensen besteden 14 - 17 dagen aan de volledige ‘Coast to Coast’ wandeling. Bij het maken van uw keuze moet u er aan denken dat u iedere dag gedurende twee weken wandelt, overschat uw mogelijkheden niet!

Dit is één van onze volledige Kust tot Kust Pad wandelvakanties, die de gehele Coast to Coast aflegt in 16 wandeldagen. Deze vakantie deelt het lange deel van Rosthwaite naar Patterdale in Grasmere, een aantrekkelijk dorpje midden in het hart van het Lake District, een leuke plaats voor een rustdag.

Echter, de gemiddelde afstanden per dag zijn hoog, de langste dag is 38 kilometer, dus u dient een goede (wandel)conditie te hebben. Vijftien en zestien dagen zijn de populairste keuzes, maar veel mensen die gewend zijn om in de bergen te wandelen leggen de route af in veertien dagen.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar St Bees voor uw eerste overnachting
Dag 2 St Bees naar Ennerdale 14 23
Dag 3 Ennerdale naar Rosthwaite 15 24
Dag 4 Rosthwaite naar Grasmere 9 14
Dag 5 Grasmere naar Patterdale 9 14
Dag 6 Patterdale naar Shap 16 26
Dag 7 Shap naar Orton 7 11
Dag 8 Orton naar Kirkby Stephen 13 21
Dag 9 Kirkby Stephen naar Keld 14 23
Dag 10 Keld naar Reeth 11 18
Dag 11 Reeth naar Richmond 11 18
Dag 12 Richmond naar Danby Wiske 14 23
Dag 13 Danby Wiske naar Ingleby Arncliffe 10 16
Dag 14 Ingleby Arncliffe naar Great Broughton 13 21
Dag 15 Great Broughton naar Blakey 11 18
Dag 16 Blakey naar Egton Bridge 12 19
Dag 17 Egton Bridge naar Robin Hood's Bay 16 26
Dag 18 Vetrek uit Robin Hood's Bay na uw ontbijt

St Bees naar Grasmere – In het hart van het Lake District
De route start aan de kust van de Ierse zee in het dorpje St Bees. Na het beklimmen van de indrukwekkende zandstenen klippen, gaat het pad landinwaarts door een landbouwgebied en het voorgebergte naar Ennerdale Bridge aan het begin van het Lake District. Het pad gaat verder omhoog naar Ennerdale onder Pillar Rock, alvorens verder te klimmen naar Brandreth, hoog in het rotsachtige gebied met een geweldig uitzicht over Great Gable en de vallei van Buttermere. De route daalt dan af naar Borrowdale via de Honister Pas. De volgende dag is het weer klimmen, als het pad stijgt naar het verlaten Greenup Gill en weer omlaag de vallei in van Far Easedale. U kunt ook over de Lion and the Lamb naar Grasmere lopen. Een gedenkwaardige dag met uitzichten in alle richtingen over Lakeland’s rotsen.

Van Grasmere naar Kirkby Stephen – Oostelijke Lakes & Upper Eden
U klimt na Grasmere verder, de route gaat over de Helvellyn keten, over de pas bij Grisdale tarn. Of voor de meer avontuurlijken, via de top van Helvellyn, de op twee na hoogste berg van Engeland. Daarna daalt het pad af naar Patterdale aan de oever van Ullswater. Het meest verlaten gebied van de wandeling gaat van Ullswater over Kidsty Pike, een geweldig uitzichtpunt over het gebergte van het Lakeland. Dan naar beneden naar Haweswater en vervolgend naar Shap. Als u het Lake District achter u heeft gelaten, gaat de route tussen Shap en Kirkby Stephen eerder door golvend dan bergachtig landschap verder. Het pad gaat over de kalkstenen hellingen en over paden door veengebied. Het passeert het liefelijke plaatsje Orton en verder passeert het vele prehistorische plaatsen naar het marktstadje Kirkby Stephen.

Van Kirkby Stephen naar Richmond – De Yorkshire Dales
Na Kirkby Stephen klimt de route naar de Nine Standards, een veengebied hoog boven de vallei van de Eden. Daarna gaat het naar Swaledale, een van de langste en rustigste dalen van de Yorkshire Dales. De route kruist open veengebied, hoog boven de diep uitgesleten vallei. Dit onderbroken door gestapelde muurtjes van kalksteen en door in het veld staande oude stenen gebouwen voor het vee. Tussen de hoge delen, daalt het pad af in de vallei en gaat vervolgens langs de lieflijke oevers van de rivier. Vervolgens gaat het langs de aardige landbouwdorpjes van Keld en Reeth.

Dichter bij Richmond, gaat het veengebied over in bos. Richmond is een druk marktstadje en is de grootste plaats langs de route. Het is de moeite waard om er een dag te verblijven. Richmond heeft een kasteel uit de 11e eeuw dat uitkijkt over een met keien geplaveid marktplein.

Van Richmond naar Ingleby Arncliffe – Het Vlakke Deel
Het enige deel van het Kust tot Kust pad dat grotendeels door vlak land gaat. De route die vaak over plattelandsweggetjes loopt, gaat voornamelijk over landbouwgrond, het kruist hier de vallei van de Mowbray.

Van Ingleby Arncliffe naar Blakey – Door de North York Moors
Ingleby Arncliffe markeert het begin van de North York Moors. De route klimt door de bossen naar het veengebied. De tocht volgt dan de stijle noordelijke rand van de ‘Moors’, het geeft weidse uitzichten naar het noorden, terwijl het steil op en neer gaat. Na Clay Bank Top (na de afslag voor Great Broughton & Urra, waar uw overnachting is), is dit de laatste grote klim van de route die leidt naar Urra Moor, rond de top van het mooie Farndale. Hier begint de lange afdaling naar de kust.

Van Blakey naar Robin Hoods Bay – Landelijke dorpjes & de Noordzee
Het hoge deel van de route is voltooid, als het pad afdaalt naar de rivier de Esk in Glaisdale. De route gaat stroomafwaarts verder naar Egton Bridge en Grosmont, voor velen de mooiste dorpjes van de route. Littlebeck en zijn omgevende bossen bieden een laatste blik op het liefelijke platteland. Daarna daalt het overwegende landbouwgebied naar de klippen bij zee. De klippen leiden zuidwaarts naar Robin Hoods Bay, een vissersdorp beroemd om zijn smalle steile straatjes en karakteristieke daken.

Middelmatig - Uitdagend

Duizende wandelaars voltooien ieder jaar dit deel van de Coast to Coast, maar bent u zich er van bewust dat dit een uitdagende tocht is die door een bergachtig en afgelegen gebied gaat. Er zijn ook een paar langere dagen. Dit is een tocht voor ervaren wandelaars.

Terrein: Gevarieerd, bergachtig voor het grootste deel van de tocht maar lager veenlandschap na Shap.

Hoe zijn de paden: Weer, gevarieerd. Vele delen van de tocht zijn op goed begaande paden en landweggetjes maar er zijn delen die modderig, nat, rotsachtig of steil zijn (alhoewel meestal niet allemaal tegelijkertijd).

Hoeveel klimmen/ dalen: Er zijn flinke klimmen op het eerste deel van de tocht, de laatste dag naar Kirkby Stephen is glooiender.

Bewegwijzering: Er is wat bewegwijzering maar de route gaat door een hoog berglandschap waar het soms mistig kan zijn, u moet dus goed met een kaart en kompas om kunnen gaan.

Weer & Navigatie: Slecht weer kan voorkomen, zelfs in de zomermaanden, zodat u goed moet kunnen navigeren. Als u geluk hebt dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, café´s en betaaltelefoons.
Kaarten 2 Harvey Kaarten (1:40000) die de hele route omvatten.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de Coast to Coast zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar. U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen- wij kunnen parkeren voor u organiseren in Kirkby Stephen met transfers naar het begin van de route en weer terug aan het eind.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste luchthavens zijn Manchester en Newcastle vliegveld vanwaar u de trein neemt naar St Bees. (neem contact met ons op als u op Zondag reist.)
Per openbaar vervoer: Er is een treinstation in St Bees, de treinen gaan meestal via Carlisle waar u over moet stappen naar St Bees.
Per auto: St Bees ligt aan de kust in Cumbria ongeveer een uur rijden van afslag 40 op de M6. Van de M6 volgt u de A66 dan de A595.

Terugreis: Het dichstbijzijnste treinstation is in Scarborough- er is een bus van Robin Hood’s Bay naar Scarborough (nr 93) deze rijdt uurlijks, de reistijd is 40 minuten.

Grasmere

Grasmere is een heel leuk dorpje om een rustdag door te brengen. Het is een gezellig plaatsje midden in het Lake District Nationaal Park. Ooit woonde hier de bekende dichter William Wordsworth, zijn huizen Dove Cottage en Rydal Mount kunnen bezocht worden. Ook in het centrum van Grasmere is St Oswold church en de begraafplaats met de graven van de Wordsworth familie. Het dorpje ligt aan het mooie meertje van dezelfde naam en heeft gezellige cafés, winkletjes en pubs. Er is een bus service naar Keswick en Ambleside mocht u het Lake District wat verder willen verkennen.

Patterdale

Patterdale biedt een spectaculair landschap in een vredige omgeving. U kan een boottochtje maken op Lake Ullswater stoomboot naar Pooley Bridge. Dit gehuchtje in het midden van het Lake District is een mooie plek om een rustdag te nemen.

Kirkby Stephen

Kirkby Stephen is een traditioneel marktstadje met historische gebouwen, keistenen weggetjes en interessante kleine winkeltjes. Het wordt omringt door een boeren landschap en ruige natuur. Kirkby Stephen ligt ver van andere steden en heeft daardoor een hechte gemeenschap.

Richmond

Richmond is een historische marktstad dat wordt gedomineerd door het kasteel in het centrum. Het kasteel is dagelijks geopend, het bevindt zich op een heuvel en u krijgt mooie uitzichten over de Yorkshire Dales. Er zijn vaak marktdagen en een hoop leuke plekjes voor een kopje koffie of een maaltijd, er is ook een mooie wandeling langs de rivier. Het is veraf de grootste plaats op de Coast to Coast en een leuke plek om een dag door te brengen. Als u maar een rustdag neemt op de Coast to Coast raden wij aan deze in Richmond te nemen.

Robin Hood's Bay

Dit schilderachtige dorpje is gelegen aan de kust van oost Yorkshire. Het is een dolhof van kleine straatjes met aparte winkeltjes, cafés en pubs en heeft een smokkelaars-traditie. Gedurende de 18de eeuw werd er veel gesmokkeld langs de kust van Yorkshire, er zou een netwerk van ondergrondse gangen zijn dat de huizen met elkaar verbindt. In de rotsen van Robin Hood’s Bay bevinden zich een hoop fossielen, een tripje langs het strand is zeker de moeite waard, er zijn vele rockpools met krabbetjes en sterrevissen en het is leuk om te zoeken naar fossielen.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €2187
met bagagevervoer €2373
met lunchpakketten €2414
met lunchpakketten en bagagevervoer €2588

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €74
Solo Luggage Supplement (per day) €0