Cleveland Way - Kust Hoogtepunten

Saltburn-by-the-Sea naar Filey in 5 dagen wandelen Code: CLC6

Het kustdeel van de Cleveland Way langs de Yorkshire Heritage Coast.

Deze tocht is een van onze drie ingekorte wandelingvakanties die de hoogtepunten van de Cleveland Way bestrijkt. Hij gaat langs de prachtige kust tussen Saltburn-by-the-Sea en Filey en kan door fitte wandelaars gemakkelijk in 5 dagen afgelegd worden.

Het pad volgt de North Yorkshire en Cleveland Heritage Coast tot Filey. De tweede dag is de langste, maar de uitzichten over zee vanaf de toppen van de klippen maakt het de moeite waard.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Saltburn-By-The-Sea voor uw eerste overnachting
Dag 2 Saltburn-By-The-Sea naar Runswick Bay 12 19
Dag 3 Runswick Bay naar Whitby 8 13
Dag 4 Whitby naar Robin Hood's Bay 7 11
Dag 5 Robin Hood's Bay naar Scarborough 14 23
Dag 6 Scarborough naar Filey 11 18
Dag 7 Vetrek uit Filey na uw ontbijt

Sandsend – Robin Hood’s Bay
Het indrukwekkende kustpad gaat naar Whitby, met zijn leuke havenen klippen vol fossielen. Wij raden aan een bezoek te brengen aan Whitby Abbey, hoog gelegen boven de stad. Whitby en Robin Hood’s Bay zijn gescheiden door een gemakkelijke wandeling over de top van de klip. De groei van Robin Hood’s Bay is toe te schrijven aan de historische ontwikkeling van de zeevaart.

Robin Hood’s Bay – Filey
De wandeling van vandaag gaat door een snel veranderend landschap met in het westen de Flyingdales Moor en de Noordzee in het oosten. Er zijn op uw route drie steile klimmen en afdalingen, daar waar de zee de tocht over de top van de klippen onderbreekt. De aankomst in de aan zee gelegen stad Scarborough biedt u een ander type landschap, met grote stranden, modieuze hotels en het traditionele Engelse kustvermaak. Wanneer u Scarborough verlaat ziet u de levendige kleuren van de South Cliff. U maakt nu de wandeling naar de laatste pad over de kliptoppen van de route. Het uitzicht op aaneengesloten klippen wordt voortgezet van Clayton Bay tot de laatste bestemming Filey.

Makkelijk - Middelmatig

De tocht gaat door een glooiend veenlandschap zonder grote bergen. Als u regelmatig wandeld is deze tocht goed te doen.

Terrein: De North York Moors zijn glooiend, soms afgelegen en tot 300 meter hoog.

Hoe zijn de paden: Over het algemeen zijn de paden duidelijk en goed onderhouden, maar soms kan het rotsig of modderig zijn dus goed wandelschoenen zijn noodzakelijk.

Hoeveel klimmen/ dalen? Er zijn klimmen van 300 meter waarvan sommige vrij stijl kunnen zijn door de North York Moors.

Bewegwijzering: Over het algemeen goed.

Navigatie: Vrij eenvoudig.

Weer: Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten Drie 1:25000 OS Ordnance Survey kaarten,deze beslaan de gehele route(OL26, OL27 & OL301).
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingplaatsen vervoeren. U laat uw bagage s’morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een dagrugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt. .

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of caf´ dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.
De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Eenpersoonskamers We kunnen eenpersoonskamers boeken op deze wandeling, maar kunnen normaal gesproken niet meer dan 2 boeken per groep. Er is een toeslag voor eenpersoonskamers.

Hieronder een paar voorbeelden van accommodatie die wij op de Cleveland Way gebruiken:

Carlton LodgeCarlton Lodge

Carleton Lodge ligt in het 12e-eeuwse stadje Helmsley en is een uitstekend verblijf, ideaal gelegen voor de Cleveland Way en biedt accommodatie van hoge kwaliteit. De ontbijten hier zijn speciaal, met lokale ingrediënten klaar gemaakt, zijn wandelaars verzekerd van een uitstekende start van hun dag.

Bekijk de website via: www.carlton-lodge.com

Manningtree

Manningtree is gevestigd in een voormalig huis van een kapitein, gebouwd in 1897. Het ligt dicht bij de Cleveland Way en de Coast to Coast. Het is populair bij wandelaars vanwege de mooie locatie en het hartelijke welkom.

Bekijk de website via: www.manningtreebnb.co.uk

Algemene reisinformatie voor de Cleveland Way zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.
U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.
Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline
Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen- wij kunnen parkeren voor u organiseren in Saltburn. Wij raden aan om een taxi te nemen terug naar uw auto, er zijn geen directe bussen van Saltburn terug naar Filey.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste luchthaven is Leeds Bradford, u neemt de shuttle bus naar Leeds, trein naar Saltburn-by-the-Sea. U kan ook naar Newcastle of Manchester vliegen.
Per openbaar vervoer: Trein naar Saltburn-by-the-Sea.
Per auto: Uit het noorden A66, dan A174. Uit het zuiden A1, A171, dan A173

Terugreis:
Per openbaar vervoer: Er is een treinstation in Filey.

Whitby

Whitby is een drukke vishaven. Er is een hoop geschiedenis en de abdij op de klippen is de moeite van een bezoek waard. Er is een hoop te zien en doen, genoeg om een dagje door te brengen. Men zegt dat het Magpie café de beste ‘fish and chips’ in het land serveert.

Robin Hood's Bay

Dit schilderachtige dorpje is gelegen aan de kust van oost Yorkshire. Het is een dolhof van kleine straatjes met aparte winkeltjes, cafés en pubs en heeft een smokkelaars-traditie. Gedurende de 18de eeuw werd er veel gesmokkeld langs de kust van Yorkshire, er zou een netwerk van ondergrondse gangen zijn dat de huizen met elkaar verbindt. In de rotsen van Robin Hood’s Bay bevinden zich een hoop fossielen, een tripje langs het strand is zeker de moeite waard, er zijn vele rockpools met krabbetjes en sterrevissen en het is leuk om te zoeken naar fossielen.

Filey

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €839
met bagagevervoer €942
met lunchpakketten €910
met lunchpakketten en bagagevervoer €1008

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €83
Solo Luggage Supplement (per day) €19