Het Northumberland Kust Pad

Creswell naar Berwick in 6 dagen wandelen Code: NC7

Wij hebben drie verschillende vakanties voor de hele Northumberland kust tocht- kies uit 4, 5 of 6 dagen wandelen afhankelijk van hoe ver u per dag wil lopen. .

Dit is de langste tocht die het hele Northumberland Kustpad beslaat. De tocht duurt 6 wandeldagen over een totale afstand van 103 kilometer. De langste dag is 21 kilometer, met weinig hoogteverschillen. Er zijn enige dagen van minder dan 16 kilometer, dit geeft u ruim de gelegenheid om te genieten van de stranden, kastelen en de vogels.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Warkworth voor uw eerste overnachting
Dag 2 Taxi naar Creswell dan wandelen naar Warkworth 11 18
Dag 3 Warkworth naar Howick 11 18
Dag 4 Howick naar Seahouses 12 19
Dag 5 Seahouses naar Belford 9 14
Dag 6 Belford naar Fenwick dan transfer naar Lowick 6 10
Dag 7 Transfer terug naar Fenwick dan wandelen naar Berwick-Upon-Tweed 12 19
Dag 8 Vetrek uit Berwick-Upon-Tweed na uw ontbijt

Cresswell – Warkworth
Na uw eerste overnachting in Warkworth brengt een taxi u naar Cresswell waar uw wandelvakantie start. Het pad volgt de kust voor 13 kilometer langs de mooie Druridgebaai naar het vissersdorp Amble. In zee ziet u het eiland Coquet, waar zich grote kolonies zeevogels bevinden. U volgt de rivier de Coquet stroomopwaarts naar Warkworth, dat gedomineerd wordt door het kasteel van Warkworth. Hier zetelde de Percy familie.

Warkworth – Craster
Als u Warkworth verlaat, keert de wandelrouteroute weer snel in de richting van het strand naar Alnmouth. De monding van de Aln is een belangrijke leefomgeving voor trekvogels en andere dieren. Alnmouth was eens de belangrijkste haven van Northumberland. Waar vandaag de dag hotels en gastenverblijven domineren stonden eens graansilo’s. Verder noordwaarts gaat het pad door Boulmer. Dit is één van de resterende vissersdorpen in Northumberland waar de laatste honderd jaar weinig is veranderd. Dan gaat u naar Craster, een ander vissersdorpje wiens geschiedenis teruggaat naar de 17e eeuw. Dit dorp is beroemd om zijn kippers die gerookt worden in het rookhuis van het dorp.

Craster – Seahouses
Een uur na Craster bereikt de u de indrukwekkende ruïnes van Dunstanburgh Castle. Dit kasteel dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd door de graaf van Lancaster. Papegaaiduikers en zeekoeten nestelen op de klippen beneden u. De rest van dit gedeelte wordt gekenmerkt door de twee lange zandstranden van Embleton en Beadnell Bays, een paradijs voor vogelaars en strandliefhebbers! Low Newton huisvest zee- en oevervogels, terwijl het nabijgelegen meertje met zijn observatiehut een uitstekende plaats is om wild te spotten. Na Beadnell gaat de route langs de kust naar Seahouses, eens een belangrijke vissershaven en nu een lokaal toeristencentrum. U kunt vanuit de haven de boot nemen naar de Farne Islands, een groep kleine eilanden even buiten de kust.

Seahouses – Belford
Vanuit de haven van Seahouses gaat u in de richting van het dorpscentrum om het kustpad in de richting van Bamburgh te volgen. In 547 gesticht door koning Ida, was Bamburgh eens de hoofdstad van het oude koninkrijk Northumbria. Gelegen op een grote basaltformatie, domineert Bamburgh Castle tegenwoordig het dorp. Direct na Bamburgh bereikt u de enorme zandvlakten van Budle Bay, een nationaal natuurreservaat en een belangrijk leefgebied van watervogels. Holy Island en Landisfarne Castle zijn te zien vanaf de kant van het water.

Belford – Fenwick
Het rustige dorpje Belford ligt aan de voet van de Kyloe Hills aan de rand van de vruchtbare kustvlakte van Nortumberland. Een verandering in het landschap vindt plaats als de route landinwaarts gaat. Bossen en boerenland vervangen de uitzichten op de zee. De wandelroute gaat kort over de heuvels en gaat vlak langs de indrukwekkende zandstenen overhang van St. Cuthbert’s Cave. Dichtbij Fenwick gaat u door Kyloe Old Wood, dit was in de 19e eeuw eigendom van de familie Leyland van het nabijgelegen Haggerston Castle.

Fenwick – Berwick-upon-Tweed
Het laatste stuk start vlakbij de verhoogde weg naar Holy Island, dan gaat het noordwaarts door één van de meest afgelegen gebieden van de kust. Paden bovenop de klippen en over meer zandstranden leiden naar het historische plaatsje Berwick-upon-Tweed, de hoofdstad van de Borders. Het plaatsje heeft prachtige stadsmuren, spectaculaire rivieroevers en drie bruggen, waarvan de oudste gebouwd is in 1624.

Makkelijk - Middelmatig

Terrein: Lakeland heuvels en valleien.

Hoeveel klimmen/ dalen: De grootste klim is 450 meter naar Grisedale Tarn vanuit Patterdale maar het pad is niet steil. Er zijn een aantal kortere maar steile klimmetjes na Grasmere.

Bewegwijzering: Geen.

Navigatie: U moet uw kaart en gidsje gebruiken maar de paden zijn duidelijk. Het is mogelijk dat het mistig is als Grisedale beklimt maar het pad is goed te volgen.

Weer: Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

 

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor het Northumberland kust gebied zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.
U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.
Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline
Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen- wij kunnen parkeren voor u organiseren in Morpeth. Er gaat regelmatig een bus van Berwick upon Tweed terug naar Morpeth.

Aanreis:
Per vliegtuig: Vlieg naar Newcastle (u kan er ook voor kiezen om de boot van IJmuiden naar Newcastle te nemen (DFDS), het vliegveld heeft zijn eigen metro station (uw heeft wisselgeld nodig voor de ticket machine). De reistijd van het vliegveld naar Newcastle centraal is 20 minuten, dan de 505 of 501 bus naar Morpeth of trein (20 min). Gevolgd door bus of taxi naar Warkworth (16 mijl).
Per openbaar vervoer: Reis per trein naar Morpeth, gevolgd door bus of taxi naar Warkworth (16 mijl).
Per auto: Warkworth ligt 32 mijl ten noorden van Newcastle via de A1.
Per Boot: DFDS Seaways vaart naar Newcastle, bij ankomst in Tynemouth staan er bussen te wachen die in naar Newcastle centraal brengen dan trein naar Morpeth.

Terugreis: Er is een trein station in Berwick upon Tweed.
Per Boot: Trein naar Newcastle centraal station, er vertrekt een bus van het station naar de boot om 14.45 en 15.45 (de bus heeft een DFDS logo).

Warkworth

Seahouses

Seahouses staat bekend om de mooie stranden rondom, zijn aardige haventje en de boot trips naar de Farne Islands. Op de Farne Islands is er een overvloed van wild te zien, zoals papegaaiduikers en zeeleeuwen. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Fenwick

Kies een rustdag in Fenwick als u een bezoek wil brengen aan Holy Island. Holy Island is alleen bereikbaar bij laag tij, u kan dan naar het eiland lopen via de weg (dit raden wij aan) of via de Pilgrim’s Way over het zand (dit raden wij af). Het getijentabel zit in uw vakantiepakket. Het eiland was vroeger bekend als Lindisfarne, het heeft vele historische attracties en bevindt zich in het Lindisfarne Nationaal natuur reservaat. Let op: het kasteel is op Maandag gesloten.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1117
met bagagevervoer €1217
met lunchpakketten €1202
met lunchpakketten en bagagevervoer €1297

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €81
Solo Luggage Supplement (per day) €16