Herriot Way: Aysgarth naar Aysgarth

Rondtocht vanuit Aysgarth – 4 dagen wandelen Code: HE5

We hebben twee opties, de langere route van 5 wandeldagen splitst de Aysgarth naar Hawes dag in Askrigg zodat u twee kortere dagen heeft. Dit geeft u ook tijd om het stadje Hawes verkennen.

Een vierdaagse rondwandeling vanuit Aysgarth. Het is een aanrader om een extra overnachting in Hawes te boeken. Dit is een 300 meter hoog gelegen historisch marktstadje omringt door watervallen en de mooie Yorkshire Dales.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Aysgarth voor uw eerste overnachting
Dag 2 Aysgarth naar Hawes 13 21
Dag 3 Hawes naar Keld 13 21
Dag 4 Keld naar Reeth 13 21
Dag 5 Reeth naar Aysgarth 13 21
Dag 6 Vetrek uit Aysgarth na uw ontbijt

Aysgarth naar Hawes

Van Aysgarth, loopt de route noordelijk naar de rivier Ure, dan via uitgestrekte weilanden verdeeld door kalkstenen muren en schuren en een in onbruik geraakte spoorlijn tot u aankomt in Askrigg. Dit is het dorp dat werd gebruikt als locatie voor de James Herriot tv-serie.

Vanaf Askrigg loopt de route door de Wensleydale vallei, door weelderig groene velden, smalle, afgelegen straatjes naar het dorp Hardraw met zijn beroemde waterval. De toegang tot de waterval is door middel van de Green Dragon Inn voor een kleine vergoeding. De wandeling gaat verder op de goed bewegwijzerde Pennine Way in Hawes, de hoogste marktstad in Yorkshire.

Hawes naar Keld

Van Hawes loopt de Herriot Way naar Great Shunner Fell, de derde hoogste berg in Yorkshire. De stijging is niet te steil en de uitzichten van de top over de omliggende dalen en heuvels zijn prachtig. Dan daalt u af naar Thwaite, een mooi dorp met vele leuke ‘tea rooms’. Het pad loopt langs de lagere hellingen van Kisdon en daalt weer af in Keld waar u overnacht.

Keld naar Reeth

Boven Keld loopt u in de voetsporen van de lood mijnwerkers die in het onbeschutte landschap van Gunnerside Moor werkte. Het is vergelijkbaar aan een maanlandschap, de lood industrie heeft het landschap permanent veranderd. Er zijn nu twee route opties: de hoge route langs de ruïne van de Crackpot Hall of de alternatieve lagere route langs de rivier Swale, die is beter  bij slecht weer of als u een pub lunch wil gebruiken. Het pad keert weer terug naar de vallei en de rivier in Healaugh, voor de korte wandeling door velden naar Reeth.

Reeth naar Aysgarth

Van Reeth beklimt het pad een oud mijnspoor in de  heidevelden rond Gibbon Hill en bereikt het hoogste punt van de dag bij Apedale Head. Het pad loopt naar het dorp Castle Bolton en langs de ruïnes van het middeleeuwse kasteel, waar u kan rondkijken voordat u weer loopt naar Wensleydale. Meer velden en kleine weggetjes leiden naar een indrukwekkende  waterval in Aysgarth en dan terug naar het dorp voor uw laatste overnachting.

Middelmatig

De wandeling is goed te doen door mensen met een goede conditie of die regelmatig wandelen. Er zijn een aantal beklimmingen.

Terrein: Gevarieerd, heuvelachtig veenlandschap, weideland, en rivierpaden.

Hoe zijn de paden: Weer, gevarieerd. Vele delen van de tocht zijn op goed begaande paden en landweggetjes maar er zijn delen die modderig, nat, rotsachtig of steil zijn (alhoewel meestal niet allemaal tegelijkertijd).

Hoeveel klimmen/ dalen: Een totale hoogte winst van ongeveer 2.350 m en een gelijke hoeveelheid aan afdaling. Het moeilijkste gedeelte is de beklimming van Great Shunner Fell, tussen Hawes & Keld. Dit is een lange klim maar niet steil en het pad is goed.

Bewegwijzering: Geen, de route loopt echter over duidelijk aangegeven paden en een gedeelte van de Penine Way, deze is wel aangegeven.

Navigatie: Hou de kaart en het gidsje bij de hand, het redelijk eenvoudig.

Weer: Slecht weer kan voorkomen, zelfs in de zomermaanden, zodat u goed moet kunnen navigeren. Als u geluk hebt dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en publieke telefoons.
Kaarten 1 Ordnance Survey kaart (1:25000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood  Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dragen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.
Lunchpakketten Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.

 

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hoteletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor het Herriot Way gebied zal in uw vakantiepakket zitten. U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Per vliegtuig:
De dichtstbijzijnde luchthavens zijn Manchester International (MAN) en Leeds Bradford (LBA).

Met openbaar vervoer:
De meest handige stations zijn Northallerton op de Londen naar Edinburgh lijn of Garsdale op de Leeds – Settle – Carlisle spoorlijn.

Vanaf Northallerton Railway Station zijn er bussen naar Aysgarth, maar u moet twee keer overstappen. Een taxi is ongeveer 50 minuten.

Vanaf Garsdale Station kan u een bus nemen naar Aysgarth, overstappen in Hawes, of een taxi nemen van ongeveer 35 minuten.

Hawes

Hawes is a bustling market town, lying in the heart of the Yorkshire Dales National Park and surrounded by spectacular scenery. With many craft workshops, antique and speciality shops and restaurants on offer, it’s the perfect place to spend a well-earned rest day. This picturesque town is home to the famous Wensleydale Cheese and the renowned Dales country side museum.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €763
met bagagevervoer €835
met lunchpakketten €820
met lunchpakketten en bagagevervoer €888

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €77
Solo Luggage Supplement (per day) €0