Arran Coastal Way - Lowlands

Blackwaterfoot naar Brodick in 5 dagen wandelen Code: ACL6

De tocht begint in Blackwaterfoot en volg de kust over stranden en kliffen rond het zuiden van Arran, via Whiting Bay en Lamlash. Kijk uit naar het opvallende eiland Ailsa Craig verderop in de Firth of Clyde en geniet van de uitzichten over de Mull of Kintyre. Er zijn 3 opties op het zuidelijke deel van de wandeling, afhankelijk van het aantal kilometers dat u per dag wil lopen.

Een vijfdaagse wandelvakantie langs de zuidelijke kust van Arran ‘Lowlands’. Afhankelijk van het getij, kunt u de kustroute nemen. Gedurende vloed of voor makkelijker wandelen, volgt u de alternatieve routes voor een combinatie van rotsachtige kust, kleine weggetjes en bospaden. U kunt dan ook de indrukwekkende Glenashdale watervallen bekijken.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Blackwaterfoot voor uw eerste overnachting
Dag 2 Blackwaterfoot naar Lagg 8 13
Dag 3 Lagg naar Kildonan 4 7
Dag 4 Kildonan naar Whiting Bay 6 9
Dag 5 Whiting Bay naar Lamlash 7 11
Dag 6 Lamlash naar Brodick 7 11
Dag 7 Vetrek uit Brodick na uw ontbijt

Blackwaterfoot – Lagg
Uw Arran Kustpad wandelvakantie begint in Blackwaterfoot. Na het verlaten van Blackwaterfoot leidt het pad zuidelijk langs de kust en voorbij Preaching Cave. De route gaat verder langs de (rustige) weg, dan langs de kust voordat u Lagg/Kilmory bereikt.

Lagg – Whiting Bay
U heeft verschillende opties om van Lagg naar Whiting Bay te lopen, afhankelijk van het getij en uw niveau.
Vanaf Lagg gaat u verder langs het strand tot u bij de keien aankomt en vervolgens Black Cave op Bennan Head bereikt. Er is een alternatieve route ten noorden van de kust als het tij hoog is of als u het klauteren over keien wil vermijden. De route gaat verder langs de kust naar Kildonan.

Voor degenen die de keien op Black Cave niet uitdagend genoeg vonden (en het getij het toelaat) is er een ander rotsblokgebied rond Dippen Head en Largybeg Point gevolgd door een gemakkelijkere wandeling naar Whiting Bay.
De eerste omweg is net voor Black Cave, u verlaat hier het pad bij Shannochie en wandelt langs de weg naar Kildonan.
De tweede omweg gaat landinwaarts bij Kildonan en volgt boerenpaden en bospaden naar ‘Giants Grave’; een neolithische begraafplaats.
Alternatieve route
Wil u het klauteren over de keien aan de zuidkust van Arran helemaal vermijden is er een route via het fiets/wandelpad door Staatsbosbeheerland van Lagg/Kilmory voordat u afdaalt naar Whiting Bay. U kunt een uitstapje maken om Glenashadale waterval te bekijken, en een stukje verder, de twee neolithische steenhopen bekend als ‘Giants’ Graves’.

Whiting Bay – Lamlash
Het pad gaat landinwaarts aan de zuidelijke kant van Whiting Bay en door naar Glenashdale waterval. De route leidt vervolgens langs een fort uit de ijzertijd en dan verder langs het Kilmory-Lamlash fiets- en wandelpad.
De alternatieve route voert u door Whiting Bay en rond Kingscross Point (alleen bereikbaar bij laag tij) langs een heuvelfort uit de ijzertijd en een vikingsgraf op Lamlash.

Lamlash – Brodick
U laat Lamlash achter en gaat u verder langs de kust naar Clauchlands en Corriegills Point waarna u landinwaarts gaat, een laatste kleine klim en dan weg naar Brodick.

Middelmatig

Er zijn verschillende rotsachtige delen langs deze route, deze zijn goed te doen voor de gemiddelde fitte wandelaar. De paden langs de kust zijn niet altijd duidelijk, maar daar het een kustpad is is het moeilijk om te verdwalen! Sommige delen zijn onbegaanbaar bij vloed en het is het belangrijk om de tijden te checken alvorens uw vertrek. In geval van twijfel maak gebruik van de alternatieve routes.

Terrein: Een kustpad met een meestal rotsachtige kustlijn, een aantal weggetjes (niet erg druk) en bospaden. Afhankelijk van het tij kan de route rotsachtig zijn, dit kan vermoeiend zijn en maakt de wandeling wat langzamer. Overweeg een route met een kortere dagen dan u normaal zou kiezen.

Hoe zijn de paden: Een mengsel van weggetjes, rotsachtige kust (die kan glad zijn na hoogwater of bij nat weer) wandelpaden en bospaden. Een paar delen kunnen modderig zijn na regen.

Hoeveel klimmen/ dalen: Voornamelijk vlak.

Bewegwijzering: Niet veel, u moet uw gidsje en kaart gebruiken.

Navigatie: Eenvoudig

Weer:  Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

 

Aanreis:
Per vliegtuig: Glasgow Airport (GLA) dan bij aankomst een korte taxi rit naar Paisley Gilmore Street (PYG) trein station. Overstappen bij Glasgow Centraal voor Ardrossan ferry terminal.
Vliegen via Prestwick Airport (PIK) is ook een mogelijkheid en dan trein van het vliegveld naar Kilwinning (KWN) station. Overstappen in Kilwinning en dan trein naar Ardrossan ferry terminal.
Per openbaar vervoer: Reis naar Glasgow Central (GLC) via de West Coast Maine Line dan naar Ardrossan Harbour (ADS) voor de boot.
Per auto: M6 noord – bij Gretna A74(M) naar Abingdon, M74 naar Glasgow – M8 tot Glasgow Airport dan A737 daarna volgt u richtingaanwijzigingen naar Ardrossan. Boot naar Arran, als u in Ardrossan uw auto wil parkeren moet u ter plaatse betalen.
Boot: Ardrossan – Caledonian MacBrayne ferries –een uur reistijd. Als u de auto meeneemt dient u vooruit te boeken. Bel CalMac op 0800 066 5000 of boek via deze link: calmac

Vertrek:
Boot:
Ardrossan – Caledonian MacBrayne ferries – een uur reistijd.
Per openbaar vervoer: Er is een trein station bij Ardrossan ferry terminal met regelmatige treinen naar Glasgow.

 

Blackwaterfoot

Brodick

Met een extra dag in Brodick kan u Goat Fell beklimmen, de hoogste berg op het eiland. Dan heeft u de eerste wandeldag de tijd om de bossen van de lagere hellingen richting Sannox te verkennen. Of als u het wat rustiger aan wil doen kan u Brodick kasteel en tuinen bekijken.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €795
met bagagevervoer €795

Verdere opties

Extra overnachtigingen €0
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €0
Solo Luggage Supplement (per day) €0