Arran Coastal Way

Arran Kustpad Rondtocht in 5 dagen wandelen Code: AC6

We hebben vier verschillende opties voor de hele Arran Coastal Way route – kies uit 5-8 dagen wandelen. De 5 daagse wandeling is uitdagend, terwijl de 8-daagse wandeling voldoende tijd laat voor het verkennen van de prachtige kust. De 6 en 7 daagse opties strijken een goede balans tussen deze twee tochten.

Ons meest inspannende wandelvakantie is de Arran kustpad wandelroute. Dit is de gehele 103 km lange tocht, met de mogelijkheid van het beklimmen van Goat Fell, de hoogste berg van het eiland.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Brodick voor uw eerste overnachting
Dag 2 Brodick naar Lochranza 17 27
Dag 3 Lochranza naar Blackwaterfoot 18 29
Dag 4 Blackwaterfoot naar Lagg 8 13
Dag 5 Lagg naar Whiting Bay 10 16
Dag 6 Whiting Bay naar Brodick 14 23
Dag 7 Vetrek uit Brodick na uw ontbijt

Brodick – Corrie
De Arran kustpad wandelvakantie begint in Brodick. U loopt het dorpje door tot u bij het strand uitkomt en steekt de golfbaan over. Dan loopt u een stukje langs de weg (vrij rustig) en deze volgt u in noordelijke richting tot Cladach waar een buitensportwinkel is voor eventuele ‘last minute’ aankopen. Na een korte klim boven Cladach heeft u de keuze van om Goat Fell te beklimmen, of een meer ontspannen wandeling door het bos. Het bospad bespaart ongeveer 3km lopen en 530 meter klimmen en is daarom geschikt voor degenen die een minder inspannende wandeling willen maken of bij slecht weer (het pad op Goat Fell is niet bewegwijzerd). Beide routes komen uit op de kustweg door Corrie. Dan volgt nog een korte wandeling naar Sannox.

Corrie – Lochranza
Bij het verlaten van Corrie is het een klein stukje naar Sannox. Daar kruist u over de stenen brug en verder langs het strand – er zijn vaak dolfijnen en soms zelf reuzenhaaien te zien! Van de picknickplaats verder langs de kust passeert u Fallen Rocks, Lagan Haven, de Cock van Arran en Scriodan Rock Fall. De Coastal Way Project heeft onlangs het pad verbeterd door Scriodan Rock Fall waardoor het veel gemakkelijker te belopen is, vooral bij nat weer. Het pad leidt dan rond richting Lochranza een mooi havenplaatsje waar wilde herten in het dorpje rondlopen.

Lochranza – Pirnmill
Bij het verlaten van Lochranza op de kustweg leidt het pad naar de klippen met prachtige uitzichten op de noordelijke kust en volg het pad naar Catacol. Dit gedeelte van het pad is onlangs geheel vernieuwd door de Arran Coastal Way team. Van Catacol volg de weg als het zuidwaarts loopt naar Pirnmill.

Pirnmill – Blackwaterfoot
Na Pirnmill vervolgt het rotsige pad zich langs de kust naar Imachar waar u de weg weer oppikt naar het zuiden in de richting van Machrie. Na Machrie komt u langs King’s Cave, waar men denkt dat Robert the Bruce verbleef alvorens hij koning werd in 1314. Het pad gaat naar het zuiden langs Doon Fort, een 2000 jaar oude ijzertijd fort. Daarna loopt u verder naar Blackwaterfoot met zijn mooie uitzichten over de Kintyre schiereiland.

Blackwaterfoot – Lagg
Na het verlaten van Blackwaterfoot leidt het pad weer verder zuidelijk langs de kust en voorbij Preaching Cave. De route gaat verder langs de (rustige) weg, dan langs de kust voordat u Lagg/Kilmory bereikt.

Lagg – Whiting Bay
U heeft verschillende opties om van Lagg naar Whiting Bay te lopen, afhankelijk van het getij en uw niveau.
Vanaf Lagg gaat u verder langs het strand tot u bij de keien aankomt en vervolgens Black Cave op Bennan Head bereikt. Er is een alternatieve route ten noorden van de kust als het tij hoog is of als u het klauteren over keien wil vermijden. De route gaat verder langs de kust naar Kildonan.

Voor degenen die de keien op Black Cave niet uitdagend genoeg vonden (en het getij het toelaat) is er een ander rotsblokgebied rond Dippen Head en Largybeg Point gevolgd door een gemakkelijkere wandeling naar Whiting Bay.
De eerste omweg is net voor Black Cave, u verlaat hier het pad bij Shannochie en wandelt langs de weg naar Kildonan.
De tweede omweg gaat landinwaarts bij Kildonan en volgt boerenpaden en bospaden naar ‘Giants Grave’; een neolithische begraafplaats.
Alternatieve route
Wil u het klauteren over de keien aan de zuidkust van Arran helemaal vermijden is er een route via het fiets/wandelpad door Staatsbosbeheerland van Lagg/Kilmory voordat u afdaalt naar Whiting Bay. U kunt een uitstapje maken om Glenashadale waterval te bekijken, en een stukje verder, de twee neolithische steenhopen bekend als ‘Giants’ Graves’.

Whiting Bay – Lamlash
Het pad gaat landinwaarts aan de zuidelijke kant van Whiting Bay en door naar Glenashdale waterval. De route leidt vervolgens langs een fort uit de ijzertijd en dan verder langs het Kilmory-Lamlash fiets- en wandelpad.
De alternatieve route voert u door Whiting Bay en rond Kingscross Point (alleen bereikbaar bij laag tij) langs een heuvelfort uit de ijzertijd en een vikingsgraf op Lamlash.

Lamlash – Brodick
U laat Lamlash achter en gaat u verder langs de kust naar Clauchlands en Corriegills Point waarna u landinwaarts gaat, een laatste kleine klim en dan weg naar Brodick.

Middelmatig - Uitdagend

Er zijn verschillende rotsachtige delen langs deze route, deze zijn goed te doen voor de gemiddelde fitte wandelaar. De Goat Fell optie heeft een grote afgrond aan een kant op de afdaling. U moet ook een rivier oversteken via stapstenen, dit kan worden vermeden bij slecht weer (of voor mensen met hoogtevrees) door het nemen van de lage route. De paden langs de kust zijn niet altijd duidelijk, maar daar het een kustpad is is het moeilijk om te verdwalen! Sommige delen zijn onbegaanbaar bij vloed en het is het belangrijk om de tijden te checken alvorens uw vertrek. In geval van twijfel maak gebruik van de alternatieve routes.

Terrein: Een kustpad met een meestal rotsachtige kustlijn, een aantal weggetjes (niet erg druk) en bospaden. Afhankelijk van het tij kan de route rotsachtig zijn, dit kan vermoeiend zijn en maakt de wandeling wat langzamer. Overweeg een route met een kortere dagen dan u normaal zou kiezen.

Hoe zijn de paden: Een mengsel van weggetjes, rotsachtige kust (die kan glad zijn na hoogwater of bij nat weer) wandelpaden en bospaden. Een paar delen kunnen modderig zijn na zware regen.

Hoeveel klimmen/ dalen: Voornamelijk vlak, behalve de Goat Fell optie, deze klimt tot een hoogte van 874 meter (u kan bij 630 meter afslaan bij slecht weer). De alternatieve bos route tussen Lagg en Whiting Bay klimt tot 250 meter hoog.

Bewegwijzering: Niet veel, u moet uw gidsje en kaart gebruiken.

Navigatie: Een kompas is nodig als u de Goat Fell optie neemt– de kaart is voldoende voor het kustpad.

Weer:  Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

 

Je krijgt gedetaïlleerde instructies naar de eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, met individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar je ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Aanreis:
Per vliegtuig: Glasgow Airport (GLA) dan bij aankomst een korte taxi rit naar Paisley Gilmore Street (PYG) trein station. Overstappen bij Glasgow Centraal voor Ardrossan ferry terminal.
Vliegen via Prestwick Airport (PIK) is ook een mogelijkheid en dan trein van het vliegveld naar Kilwinning (KWN) station. Overstappen in Kilwinning en dan trein naar Ardrossan ferry terminal.
Per openbaar vervoer: Reis naar Glasgow Central (GLC) via de West Coast Maine Line dan naar Ardrossan Harbour (ADS) voor de boot.
Per auto: M6 noord – bij Gretna A74(M) naar Abingdon, M74 naar Glasgow – M8 tot Glasgow Airport dan A737 daarna volgt u richtingaanwijzigingen naar Ardrossan. Boot naar Arran, als u in Ardrossan uw auto wil parkeren moet u ter plaatse betalen.
Boot: Ardrossan – Caledonian MacBrayne ferries –een uur reistijd. Als u de auto meeneemt dient u vooruit te boeken. Bel CalMac op 0800 066 5000 of boek via deze link: calmac

Vertrek:
Boot:
Ardrossan – Caledonian MacBrayne ferries – een uur reistijd.
Per openbaar vervoer: Er is een trein station bij Ardrossan ferry terminal met regelmatige treinen naar Glasgow.

 

Brodick

Met een extra dag in Brodick kan u Goat Fell beklimmen, de hoogste berg op het eiland. Dan heeft u de eerste wandeldag de tijd om de bossen van de lagere hellingen richting Sannox te verkennen. Of als u het wat rustiger aan wil doen kan u Brodick kasteel en tuinen bekijken.

Lochranza

In Lochranza kan u de ruïnes van het kasteel bekijken, zeehonden bespeuren langs de rand van het loch, de Arran whiskey distilleerderij bezoeken of zelfs een rondje golf spelen.

Blackwaterfoot

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €788
met bagagevervoer €788

Verdere opties

Extra overnachtigingen €0
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €0
Solo Luggage Supplement (per day) €0