Dalen en Veenland - Kirkby Stephen - Robin Hoods Bay

Kirkby Stephen – Robin Hoods Bay in 7 dagen wandelen Code: CCY8

De tweede helft van de Coast to Coast, deze tocht bezoekt de Yorkshire Dales, de North Yorkshire veenlandschappen en eindigt bij de mooie Yorkshire kust. De tocht klimt van Kirkby Stephen in de Eden vallei naar Swaledale, een van de langste en meest afgelegen gebieden in de Yorkshire Dales. Het volgt de gehele lengte van het dal langs rivierpaden en over veenland tot zijn aankomst in het historische Richmond. Het gaat dan verder door de ruige heidelandschappen van de North York Moors naar de Noordzee. Dit is een mooie tocht door Yorkshire’s meeste karakteristieke landschappen.

De kortste van onze Yorkshire Dales en Moors wandeltochten. Er zijn een paar langere dagen aan het einde en een 39 km dag van Richmond maar deze is vrij vlak. Dit is goed te doen voor een wandelaar met een goede conditie, maar wees voorbereid op een paar lange dagen!

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Kirkby Stephen voor uw eerste overnachting
Dag 2 Kirkby Stephen naar Keld 14 23
Dag 3 Keld naar Reeth 11 18
Dag 4 Reeth naar Richmond 11 18
Dag 5 Richmond naar Ingleby Arncliffe 23 37
Dag 6 Ingleby Arncliffe naar Great Broughton 13 21
Dag 7 Great Broughton naar Egton Bridge 22 35
Dag 8 Egton Bridge naar Robin Hood's Bay 16 26
Dag 9 Vetrek uit Robin Hood's Bay na uw ontbijt

Van Kirkby Stephen naar Richmond – De Yorkshire Dales
Na Kirkby Stephen klimt de route naar de Nine Standards, een veengebied hoog boven de vallei van de Eden. Daarna gaat het naar Swaledale, één van de langste en rustigste dalen van de Yorkshire Dales. De route kruist door veengebied, hoog boven de diep uitgesleten vallei. Deze worden onderbroken door gestapelde muurtjes van kalksteen en door in het veld staande oude stenen gebouwen voor het vee. Tussen de hoge delen, daalt het pad af in de vallei en gaat vervolgens langs de lieflijke oevers van de rivier. Daarna gaat het langs de aardige landbouwdorpjes van Keld en Reeth.
Dichter bij Richmond, gaat het veengebied over in bos. Richmond is een druk marktstadje en is de grootste plaats langs de route. Het is de moeite waard om er een dag te verblijven. Richmond heeft een kasteel uit de 11e eeuw dat uitkijkt over een met keien geplaveid marktplein.

Van Richmond naar Ingleby Arncliffe – Het Vlakke Deel
Het enige deel van het Kust tot Kust pad dat grotendeels door vlak land gaat. De route die vaak over plattelandsweggetjes loopt, gaat voornamelijk over landbouwgrond, het kruist hier de vallei van de Mowbray.

Van Ingleby Arncliffe naar Blakey – Door de North York Moors
Ingleby Arncliffe markeert het begin van de North York Moors. De route klimt door de bossen naar het veengebied. De tocht volgt dan de stijle noordelijke rand van de ‘Moors’, het geeft weidse uitzichten naar het noorden, terwijl het steil op en neer gaat. Na Clay Bank Top (na de afslag voor Great Broughton & Urra, waar uw overnachting is), is dit de laatste grote klim van de route die leidt naar Urra Moor, rond de top van het mooie Farndale. Hier begint de lange afdaling naar de kust.

 

Van Blakey naar Robin Hoods Bay – Landelijke dorpjes & de Noordzee
Het hoge deel van de route is voltooid als het pad afdaalt naar de rivier de Esk in Glaisdale. De route gaat stroomafwaarts verder naar Egton Bridge en Grosmont, voor velen de mooiste dorpjes van de route. Littlebeck en de omringende bossen bieden een laatste blik op het liefelijke platteland. Daarna daalt het overwegende landbouwgebied naar de klippen bij zee. De klippen leiden zuidwaarts naar Robin Hoods Bay, een vissersdorp beroemd om zijn smalle steile straatjes en karakteristieke daken.

Middelmatig - Uitdagend

De tweede helft van de Coast to Coast is ongetwijfeld minder veeleisend dan de eerste helft. U moet echter een goede wandelconditie hebben want sommige dagen zijn lang.

Terrein: Gevarieerd, een heuvelachtig veenlandschap met een paar vlakke delen in het midden en aan het eind van de tocht..

Hoe zijn de paden: Weer, gevarieerd. Vele delen van de tocht zijn op goed begaande paden en landweggetjes maar er zijn delen die modderig, nat, rotsachtig of steil zijn (alhoewel meestal niet allemaal tegelijkertijd).

Hoeveel klimmen/ dalen: Behoorlijk wat maar niet zo bergachtig als het eerste deel van de Coast to Coast en er zijn een paar vlakke dagen.

Bewegwijzering: Er is wat bewegwijzering maar niet overal, hou het gidsje en de kaart erbij.

Weer & Navigatie: Slecht weer kan voorkomen, zelfs in de zomermaanden, zodat u goed moet kunnen navigeren. Als u geluk hebt dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.

 


Alle Vakanties

 

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, caf´s en betaaltelefoons.
Kaarten 2 Harvey Kaarten (1:40000) die de hele route omvatten.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de Coast to Coast zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar. U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen- wij kunnen parkeren voor u organiseren in Kirkby Stephen met transfer terug naar uw auto aan het eind.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste luchthavens zijn Manchester en Newcastle vanwaar u de trein neemt naar Kirkby Stephen (2 km van het centrum) taxi naar B&B. Er zit een taxi lijst in uw vakantiepakket.
Per openbaar vervoer: Er is een treinstation in Kirkby Stephen (2 km van het centrum) taxi naar B&B. Er zit een taxi lijst in uw vakantiepakket.
Per auto: Vanuit het oosten: Sla van de A1 af bij Scotch Corner en ga west richting Brough op de A66. Bij Brough neem de afslag voor de A685 en ga links richting Kirkby Stephen. Vanuit het westen: Verlaat de M6 bij afslag 38 en volg aanwijzingen naar Kirkby Stephen.

Terugreis: Het dichstbijzijnste treinstation is in Scarborough- er is een bus van Robin Hood’s Bay naar Scarborough (nr 93) deze rijdt uurlijks, de reistijd is 40 minuten.

Kirkby Stephen

Kirkby Stephen is een traditioneel marktstadje met historische gebouwen, keistenen weggetjes en interessante kleine winkeltjes. Het wordt omringt door een boeren landschap en ruige natuur. Kirkby Stephen ligt ver van andere steden en heeft daardoor een hechte gemeenschap.

Richmond

Richmond is een historische marktstad dat wordt gedomineerd door het kasteel in het centrum. Het kasteel is dagelijks geopend, het bevindt zich op een heuvel en u krijgt mooie uitzichten over de Yorkshire Dales. Er zijn vaak marktdagen en een hoop leuke plekjes voor een kopje koffie of een maaltijd, er is ook een mooie wandeling langs de rivier. Het is veraf de grootste plaats op de Coast to Coast en een leuke plek om een dag door te brengen. Als u maar een rustdag neemt op de Coast to Coast raden wij aan deze in Richmond te nemen.

Robin Hood's Bay

Dit schilderachtige dorpje is gelegen aan de kust van oost Yorkshire. Het is een dolhof van kleine straatjes met aparte winkeltjes, cafés en pubs en heeft een smokkelaars-traditie. Gedurende de 18de eeuw werd er veel gesmokkeld langs de kust van Yorkshire, er zou een netwerk van ondergrondse gangen zijn dat de huizen met elkaar verbindt. In de rotsen van Robin Hood’s Bay bevinden zich een hoop fossielen, een tripje langs het strand is zeker de moeite waard, er zijn vele rockpools met krabbetjes en sterrevissen en het is leuk om te zoeken naar fossielen.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1170
met bagagevervoer €1251
met lunchpakketten €1269
met lunchpakketten en bagagevervoer €1345

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €74
Solo Luggage Supplement (per day) €0