South Downs Way

Winchester naar Eastbourne in 6 Dagen wandelen Code: SD7

Wij hebben een keuze aan 4 vakanties die de gehele route omvatten. De 6 daagse tocht heeft 4 lange dagen en moet alleen ondernomen worden als u een goede conditie heeft en gewent bent aan lange wandeldagen. De 9 daagse tocht gaat op een veel rustiger tempo. De meeste mensen besteden 7 dagen om de gehele South down's Way te lopen. Houd echter wel in gedachten dat beide de 7 en 8 daagse variant een lange dag van 33 km heeft.

Van al onze South Down’s Way wandelvakanties is deze de meest uitdagende. Met deze optie loopt u de hele tocht in 6 dagen. Aangezien vier van deze dagen 27+ km zijn heeft u een goede conditie nodig. Als u gewend bent dit soort afstanden te lopen en niet veel tijd heeft is dit een goede keuze.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Winchester voor uw eerste overnachting
Dag 2 Winchester naar East Meon 17 27
Dag 3 East Meon naar Cocking 21 34
Dag 4 Cocking naar Amberley 13 21
Dag 5 Amberley naar Pyecombe 20 32
Dag 6 Pyecombe naar Alfriston 22 35
Dag 7 Alfriston - Eastbourne (Via Seven Sisters) 11 18
Dag 8 Vetrek uit Eastbourne na uw ontbijt

Winchester naar Buriton
Uw South Down’s Way wandelvakantie begint in Winchester. Zorg dat u deze mooie historische stad verkent voordat u uit Winchester vertrekt. De stad is verbonden met de Romeinen, Koning Arthur, Koning Alfred de Grote, Willem de Veroveraar, Winston Churchill en Keats om maar een paar te noemen. De tocht begint bij de kathedraal en waar het het glooiende Hampshire landschap inloopt, gaat het door rustige velden, kleine laantjes, de lagere hellingen van de Downs en dan op Beacon Hill. Dit geeft u een idee hoe het landschap er uit zal zien over de volgende paar dagen. Een steile afdaling brengt u naar Exon waar de meeste tochten de eerste nacht verblijven.

Als u Exton verlaat langs de oevers van de rivier Meon komt u uiteindelijk op de top van Old Winchester Hill met de restanten van een heuvelfort uit de IJzertijd. De route daalt af naar de vallei en klimt dan weer omhoog door glooiende velden naar Coombe Cross. Hier slaat een pad af naar East Meon, of de route gaat verder Salt Hill op voordat het weer afdaalt naar Butser Hill dan Queen Elizabeth Country Park in. Een wandeling door het bos brengt u naar het liefelijke dorpje Buriton.

Buriton naar Amberley
Nadat u weer teruggekeerd bent naar het pad, loopt u over de toppen van de South Down’s over paden en kleine weggetjes en door bossen. De route gaat verder boven South Harting naar Beacon Hill door meer beboste delen naar Cocking Down waar uw weer mooie uitzichten heeft. De meeste routes hebben hier een overnachting in Cocking. U vindt hier meer weidevelden en bossen met tussendoor mooie uitzichten voordat u afdaalt en een weg oversteekt. Het weide kalkstenen pad slingert door het boerenland alvorens u weer beloond wordt met prachtige uitzichten over de Arun rivier wanneer u het pad naar Bignor Hill volgt. De tocht leidt uiteindelijk naar de Arun vallei en langs het mooie dorpje Amberley, waar de meeste routes een overnachting hebben.

Amberley naar Kingston
Vanaf dit punt zijn er een hoop minder bomen langs het pad. Het is gemakkelijk wandelen door grote velden met koeien en schapen. De wandelroute passeert Storrington alvorens af te dalen naar een voetbrug over de A24 richting Washington. Weer terug de rotswand op gaat de route langs de beroemde Chanctonbury Ring. Daarna gaat u verder naar Steyning, Bramber en Upper Beeding, en steekt dan de rivier Adur over. U klimt weer de vallei uit het plateau op naar Devil’s Dyke; Engeland’s grootste kalkdal (Coombe) en daarna naar het dorpje Pycombe. Na een voetgangersbrug overgestoken te hebben passeert u Jack en Jill; twee bekende molens.

Als u door het nu bekende landschap van grasland en akkers loopt klimt u naar de top van Ditchling Beacon, het hoogste punt in Sussex waar u grootste uitzichten heeft. Verder lopend gaat het pad in zuidelijke richting naar Blackcap om weer te stijgen op Juggs Road; een historisch pad. Als u in Kingston verblijft voor uw overnachting volgt u dit pad het dorpje in.

Kingston naar Alfriston
Verder lopend over het pad door agrarisch landschap komt u door het historische dorpje Southease met een hele aparte kerk. Hier steekt u de rivier Ouse over en krijgt u uw eerste blik van de zee te zien. De tocht gaat een paar kilometer verder door meer velden tot u bij Firle Beacon aankomt waar u mooie uitzichten heeft over Seaford Head en het begin van de Seven Sisters; spectaculaire krijtrotsen waar de South Downs de zee ontmoet. Er zijn meer mooie uitzichten van Bostal Hill. Zodra Alfriston in zicht komt kunt u ook de Chuckmere Haven riviermond zien. De wandelroute volgt nu een oud herderspad dat u naar het dorpje Alfriston brengt met zijn lange smokkelaarsgeschiedenis.

Alfriston naar Eastbourne
Het laatste deel van de route is het meest divers en interessant. Na Alfreston loopt u langs de oevers van de rivier Cuckmere naar Litlington. Daar vandaan gaat u weer omhoog de Downs op en loopt door Friston Forest. U gaat door het gehuchtje West Dean waarna u het bos uitloopt bij Exceat. Het pad daalt dan weer af en gaat verder door de moerassen langs de Chuckmere rivier door het Seven Sisters Country Park richting Chuckmere Haven. De South Down’s Way bereikt uiteindelijk de zee en gaat op en neer over de spectaculaire krijtstenen klippen van de Seven Sisters. Het daalt eventjes af naar Birling Gap om daarna weer omhoog te klimmen langs de Belle Tout vuurtoren. De laatste afdaling van de tocht brengt u naar Beachy Head, een krijtrots met onderaan de rode en witte Beachy Head vuurtoren. Uiteindelijk daalt u af naar Eastbourne met zijn beroemde pier en Martellotoren. De tocht eindigt in de buitenwijken van Eastbourne maar de meeste mensen lopen door naar het centrum om het voltooien van de route te vieren.

Middelmatig

Dit is een relatief makkelijke National Trail route die duidelijk aangegeven is over de gehele lengte. Een goede tocht voor een eerste lange afstand wandeling.

Terrein: Gevarieerd- golvend heuvelland – geen bergen! Het pad gaat voornamelijk over de South Downs, een glooiend landschap door boerenland en bossen.

Hoe zijn de paden: Goed onderhouden sporen, paden en weggetjes, alhoewel delen modderig kunnen zijn bij slecht weer.

Hoeveel klimmen/ dalen: Eenmaal u boven op de Downs bent is het terrein glooiend, het daalt af naar dorpjes en om over valleien te steken gevolgd door stijgingen van maximaal 200 meter, het hoogste punt is 270 meter.

Bewegwijzering: Voornamelijk goed.

Navigatie: Vrij eenvoudig. Duidelijke paden en een goed aangegeven route.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Een van de kenmerken van onze South Downs vakanties is de kwaliteit van de accommodatie. Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.
De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Giffard House, Winchester
Een elegant, prachtig gerestaureerd Victoriaans huis met luxe kamers en veel karakter. Gelegen in een rustig deel van Winchester, op korte loopafstand van het centrum van de stad, bent u verzekerd van een warm welkom en een comfortabel verblijf.

 

The Severals, South Harting
De Severals is een charmant 18e-eeuwse cottage dat verbingen met HG Wells heeft. De kamers zijn smaakvol ingericht, met veel karakter en Mari is een vriendelijke gastvrouw..

 

Corhampton Lane Farm, Exton
Deze traditionele boerderij in de buurt van het dorp Exton heeft grote, prachtig ingerichte kamers en is vol van karakter en charme. Er is hier altijd een vriendelijke ontvangst en een heerlijk ontbijt in de mooie boerderij keuken.

Algemene reisinformatie voor de South Downs Way zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.

U krijgt gedetailleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar www.traveline.info

Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste vliegvelden zijn Southampton en Londen Heathrow. Er is een treinstation bij Southampton vlieveld (Southampton Airport Parkway) met snelle, regelmatige treinen naar Winchester (ongeveer 10 min reistijd) Er zijn ook regelmatige treinen van Londen Heathrow en Winchester, overstappen Hayes & Harlington en Reading (ongeveer 2 uur reistijd).
Per openbaar vervoer: Er is een treinstation in Winchester (WIN) Winchester station is op de South Western Main Line met regelmatige treinen van en naar Londen Waterloo Station (reistijd 1 uur) Er is een taxi standplaats bij het station indien nodig.
Per Auto: Winchester ligt niet ver van de M3 snelweg bij afslag 9 en 10. Als u uit het noorden komt volg de M6 snelweg de M40 op. Sla van de M40 af op afslag 9 (Bicester/Oxford) en volg de A34 richting Oxford en Newbury. Rij door op de A34 tot u in Winchester aankomt.

Terugreis:
Per Openbaar Vervoer: Er is een treinstation in Eastbourne (EBN). Eastbourne treinstation is op de East Coastway line met regelmatige treinen van en naar Londen Victoria Station (ongeveer anderhalf uur reistijd).

Winchester

Winchester is een van Engeland’s oudste steden en zeer de moeite om een extra dag door te brengen. Het was de oude hoofdstad van Wessex, en de zetel van King Alfred the Great. Winchester Kathedraal is al meer 900 jaar in gebruik als een bedehuis en huist onder andere Jane austen’s graf. King Arthur’s beroemde Round Table is ook een bezoekje waard en het City museum heeft vele interessante tentoonstellingen en kunstwerken. Er zijn ook vele cafeetjes en restaurantjes.

Amberley

Amberley is gelegen aan de uitlopers van de Downs, met vele huizen met riete daken, het is een leuke plaats voor een rustdag. Amberley Museum en Heritage Centre is toegewijd aan de oude industrieën van het gebied. Er is een smalspoorlijn en een ouderwetse bus waarmee u rond het museum gebied kan rijden, en er zijn vele traditionele ambachtslui zoals glas in lood makers en wagenmakers. Amberley heeft ook een kasteel die te bezoeken is en een trein station met een regelmatige dienst naar het nabij gelegen historische plaatsje Arundel.

Eastbourne

Deze Victoriaanse badplaats is het zonnigste plaatsje in Engeland, als het weer goed is zijn er fantastische stranden voor een welverdiende rustdag. Er is een aardige boulevard en een beroemde pier te bekijken zowel als het Redoubt Fortress en het Military Museum. Er zijn vaak concerten op de Eastbourne bandstand en diverse galerijen en ateliers te bezoeken zowel als 5 theaters. Er zijn een hoop verschillende restaurants en kafes zodat u weer iets anders kan proberen na alle pub maaltijden. Er zijn ook een hoop aparte winkeltjes en boutiques.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1177
met bagagevervoer €1309
met lunchpakketten €1262
met lunchpakketten en bagagevervoer €1387

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €81
Solo Luggage Supplement (per day) €21