De gehele Lady Anne's Way

Skipton naar Penrith in 9 dagen wandelen Code: LA10

Wij bieden 3 opties aan over de gehele tocht, u kan kiezen tussen 6, 8 of 9 dagen afhankelijk van hoe ver u per dag wil lopen. De tocht gaat in plaatsen over hoog gelegen veengrond, de 6 daagse optie is alleen geschikt voor geoefende wandelaars.

Dit is de langste van onze Lady Anne’s Way wandelvakanties. Het bewandelt de gehele route in 9 dagen. Dit geeft u genoeg tijd om rustig rond te kijken door het spectaculaire landschap van Noord Yorkshire. U heeft ook tijd om de historische plekken en mooie dorpjes van de Eden vallei te bezichtigen.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Skipton voor uw eerste overnachting
Dag 2 Skipton naar Burnsall 12 19
Dag 3 Burnsall naar Buckden 16 26
Dag 4 Buckden naar Askrigg dan transfer naar Hawes 12 19
Dag 5 Transfer terug naar Askrigg dan wandelen naar Hawes 6 10
Dag 6 Hawes naar Outhgill dan transfer naar Kirkby Stephen 12 19
Dag 7 Transfer terug naar Outhgill dan wandelen naar Church Brough 11 18
Dag 8 Church Brough naar Appleby 11 18
Dag 9 Appleby naar Temple Sowerby 11 18
Dag 10 Temple Sowerby naar Penrith 12 19
Dag 11 Vetrek uit Penrith na uw ontbijt

Wharfedale: Skipton naar Buckden
De route begint in Skipton, de geboorteplaats van Lady Anne Clifford, met zijn goed bewaarde middeleeuwse kasteel. Dit deel wordt gedomineerd door de rivier Wharfe. U volgt de rivier langs de imposante ruïnes van Lady Anne’s Barden Toren naar het gehuchtje Buckden aan de voet van Buckden Pike. Het pad gaat langs de rivier en door het bos en glooiend weideland. Ook treft u mooie typische Yorkshire dorpjes langs ‘dry stone walls’ en verlaten oude veeschuren. Tevens gaat het de heuvels door het kalksteengebied in en langs overblijfselen uit de IJzertijd met prachtige uitzichten over Littondale en Wharfedale. Langs dit gedeelte van de tocht zijn er mogelijkheden genoeg om te stoppen voor een kopje thee in één van de gezellige cafeetjes.

Wensleydale: Buckden naar Hawes
Dit is weer een gevarieerd deel van de tocht, het laat Wharfdale achter en steekt het veenland over op een oude Romeinse weg met prachtige uitzichten over Addlebrough. Het pad daalt dan af naar Wensleydale waar u Nappa Hall passeert, dit behoorde ooit toe aan Lady Anne. Dan gaan u verder naar het aardige dorpje Askrigg. Nu volgt u de rivier Ure door een typisch Dales Country landschap, heuvelachtige veldjes verdeeld door kalkstenen muurtjes. Hawes is een van de hoogstgelegen dorpjes in Engeland en bekend vanwege zijn kaas en het Dales Countryside Museum.

Lady Anne’s Highway en Mallerstang: Hawes naar Kirkby Stephen
Een spectaculair gedeelte van de tocht; het begint met een klim op Cotter End (500 meter). Het pad trekt rond de heuvel met mooie uitzichten over de vallei en de Dandrymire-viaduct op de beroemde Settle to Carlisle spoorweg. U bent nu op de “Lady Anne Clifford’s Highway” een eeuwenoud pad dat regelmatig door Lady Anne gebruikt werd. Het pad volgt nu de rivier Ure tot Hellgill, hier loopt u Yorkshire uit en betreedt u Cumbria. De wandeltocht gaat verder langs de rivier Eden en daalt af naar het aardige Mallerstang Common met uitzichten over Wild Boar Fell. Hier vindt u St Mary’s Church en de ruïnes van Pendragon kasteel. Deze zijn beide ooit gerestaureerd door Lady Anne. Dan een plezierige wandeling naar Kirkby Stephen met een interessante kerk en de bekende Saksische Loki steen.

Upper Eden: Kirkby Stephen naar Appleby
De wandelroute vervolgt door de Eden vallei, dit is liefelijk wandelen met mooie uitzichten en veel geschiedenis. Zowel de kerk als het kasteel bij Brough zijn door Lady Anne gerestaureerd maar het kasteel is nu weer een ruïne. Na Warcop volgt het pad de rivier Eden met makkelijke wandelpaden door een glooiend weidelandschap, voorbij rustige dorpjes naar Appleby-in-Westmorland. Een smal straatje gaat door Great Ormside en dan Ormside Hall met zijn 14e eeuwse kasteeltoren en vervolgens naar St James’s kerk. Vlakbij is ook de Ormside-viaduct die de Settle to Carlisle spoorweg over de rivier Eden heen brengt. Appleby is een aardig marktstadje met een kasteel en moot hall (raadhuis) daterend uit 1596. Het plaatsje heeft een hoop te danken aan Lady Anne. Zij heeft een hoop van de oude gebouwen gerestaureerd en bouwde verscheidene armenhuizen. St Lawrence’s kerk is de moeite van een bezoekje waard, Lady Anne ligt hier begraven.

Vale of Eden: Appleby naar Penrith
Een laag gelegen deel van de tocht met prachtige uitzichten over de noord Pennines. Het pad loopt door het rode zandstenen dorpje Long Marton en gaat dan verder naar Kirkby Thore met mooie uitzichten over Cross Fell en Wild Boar Fell. Dan ontspannen wandelen langs de rivier, Whinfell Forest, Brougham Hall en verder naar Brougham Castle. Er zijn hier uitgebreide ruïnes, dit was Lady Anne’s favoriete kasteel, zij stierf in Brougham Castle in 1676. Vlakbij vindt u de Countess Pillar, opgericht door Lady Anne ter herinnering van haar moeder. Het pad loopt dan het laatste stukje van de wandeltocht langs de rivier Eamont naar Penrith.

Middelmatig

Deze tocht is goed te doen door mensen met een redelijk goede conditie die kaart kunnen lezen. De Lady Anne’s Way gaat voornamelijk langs rivieren, valleien en bossen maar er zijn ook afgelegen delen over veenland waar het terrein is heuvelachtig is.

Terrein: Een mengeling van beboste valleien, rivier paden en afgelegen veenland. Een beetje van alles wat de Dales en de Eden Vallei te bieden hebben.

Hoe zijn de paden: De paden zijn over het algemeen goed onderhouden en duidelijke alhoewel delen modderig kunnen zijn met slecht weer.

Hoeveel klimmen/ dalen? De route klimt en daalt meeste dagen- met 3 dagen die 300 meter klimmen. Het hoogtepunt tussen Buckden en Askrigg is 549 meter.

Bewegwijzering: Geen. U moet uw gidsje en kaart gebruiken.

Navigatie: De paden zijn voornamelijk duidelijk over de gehele tocht maar u moet kaart kunnen lezen en met een kompas om kunnen gaan voor het geval het mistig is over het veenland gedeelte. In sommige valleien gaat de tocht via rustige paden die minder vaak bewandeld worden deze kunnen iets minder duidelijk zijn.

Weer: Slecht weer kan voorkomen, zelfs in de zomermaanden, zodat u goed moet kunnen navigeren. Als u geluk hebt dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

 

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hoteletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de Lady Anne tocht zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.

U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Als u uw auto in Skipton wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, u kan terug reizen naar uw auto met het openbaar vervoer of per taxi- neem contact met ons op voor verdere informatie en prijzen.

Aanreis:
Per vliegtuig: Het dichtbijzijnste vliegveld nabij Skipton is Manchester International (MAN) en Leeds Bradford (LBA). Vanuit Manchester kan u de trein nemen naar Leeds en dan naar Skipton.
Per openbaar vervoer: Skipton heeft een trein station, en is makkelijk te bereiken vanuit het noorden en het zuiden via Leeds. Er zijn ook directe treinen van Londen (4 uur reistijd).
Per auto: Skipton ligt in de Yorkshire Dales aan de A65. De dichtbijzijnste stad is Leeds (27 km).

Terugreis van Penrith:
Per vliegtuig: Er is een trein station in Penrith op de West Coast Mainline, waar vandaan u de trein kan nemen naar Manchester (2 uur reistijd) en Londen (3 uur reistijd).
Per openbaar vervoer: Het is ongeveer twee en half uur per trein van Penrith naar Skipton. Een mooi alternatief is om de bus naar Appleby te nemen en daar vandaan de Carlisle naar Settle spoorweg te nemen, deze gaat verder naar Skipton.
Per auto: De M6 gaat langs Penrith, deze verbind het noorden en zuiden van Engeland.

Skipton

Met zijn schitterende en goed bewaarde middeleeuwse kastelen, geplaveide straatjes en zijn ligging aan de zuiderlijke grens van het Yorkshire Dales National Park is Skipton een leuke plek om een extra dag door te brengen. Het is een vriendelijk klein stadje met een markt 4 dagen per week, u kan het kasteel verkennen, een boot tripje nemen op het kanaal of het winkelcetrum in de Victoriaanse stijl bezoeken.

Hawes

Hawes is een levendig marktstadje midden in het Yorkshire Dales National Park omringd door een spectaculair landschap. Met vele ambachtelijke en antiek winkeltjes, leuke restaurantjes en cafes is dit een mooie plaats om een welverdiende rustdag in te lassen.
De beroemde Wensleydale kaas komt uit dit schilderachtige dorpje. Het Dales Countryside Museum is een bezoekje waard en er is een traditionele touwmakerij waar u rond kan kijken. Dichtbij is ook Hardraw Force, Engeland's hoogste waterval.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1533
met bagagevervoer €1684
met lunchpakketten €1661
met lunchpakketten en bagagevervoer €1804

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €81
Solo Luggage Supplement (per day) €0