St Cuthbert's Way

Melrose naar Lindisfarne in 5 dagen wandelen Code: SC6

Wij bieden vier vakanties aan die gehele tocht omvatten, van 4 dagen tot 7 dagen wandelen, afhankelijk van hoever u per dag wil lopen.

De vijf daagse wandeling op de St Cuthberts Way splitst de lange dag tussen Harestanes en Kirk Yetholm. Dit maakt deze optie goed te doen voor de meeste wandelaars.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Melrose voor uw eerste overnachting
Dag 2 Melrose naar Harestanes (transfer naar Crailing of Jedburgh) 15 24
Dag 3 Harestanes naar Morebattle 9 14
Dag 4 Morebattle naar Kirk Yetholm 8 13
Dag 5 Kirk Yetholm naar Wooler 14 23
Dag 6 Wooler naar Lindisfarne 17 27
Dag 7 Vetrek uit Lindisfarne na uw ontbijt

Melrose to Harestanes/Jedburgh
De wandeling begint in het historische markt stadje Melrose, een goede klim brengt u naar de top van de Eldon heuvels met prachtige uitzichten over de Tweed valley en het omliggende grenslandschap. De route daalt af naar het stadje Bowden en dan verder via de ruïnes van Drybergh Abdij, gelegen aan de rivier Tweed, en de begraafplek van Sir Walter Scott, de 17de eeuwse schrijver en dichter. Hier vandaan volgt de route de oevers van de rivier Tweed voordat het verder gaat langs Dere Street, een oude Romeinse weg, naar het dorpje Harestanes aan de rivier Teviot. Drie kilometer ten zuiden ligt het historische stadje Jedburgh, dit is uw overnachtigsplaats. De 12e eeuwse abdij is zeker een bezoekje waard.

Harestanes/Jedburgh to Kirk Yetholm
De route gaat weer een stukje verder op de Romeinse weg voordat een netwerk van paden en laantjes u door golvend boerenland u naar het dorpje Morebattle brengt. Onderweg passeert u de ruïnes van Cessford kasteel, dit was de 15e eeuwse zetel van de Ker clan. Na Morebattle loopt de tocht de uitlopers van de Cheviot heuvels in. Nadat u de brug over Kale Water overgestoken heeft (rivieren in Schotland heten vaak Waters) is er een steile klim op Wideopen Hill, met mooie uitzichten in alle richtingen. De route daalt af naar Kirk Yetholm langs de oevers van Bowmont Water.

Kirk Yetholm to Wooler
De meest uitdagende dag van de wandelvakantie. U loopt verder via de lagere flanken van de ongetemde en afgelegen Cheviot heuvels en kruist de grens van Engeland. Er zijn vele op- en afdalingen en prachtige uitzichten voordat u afdaalt naar het kleine marktstadje Wooler.

Wooler to Lindisfarne / Holy Island
De wandeltocht doorkruist vandaag veen, agrarische gebieden en bosland voordat het bij de kust aankomt. De tocht gaat nu langs St Cuthbert’s Cave, een imposante zandstenen grot waar het stoffelijke overschot van de monnik verstopt was van de Vikingen. Er zijn prachtige uitzichten langs de kust; u ziet het beroemde Bamburgh kasteel zowel als Lindisfarne (Holy Island). U daalt af naar de kust en steekt dan het intergetijdengebied naar Holy Island over. De getijtabel zit in uw vakantiepakket met de veilige oversteektijden voor die maand. Kijk hier goed naar om uw dag in te plannen. De oversteek van het intergetijdengebied maakt dit een unieke wandeling met de ruïnes van Lindisfarne Abdij en het kasteel in de achtergrond. Een passend einde voor een gedenkwaardige tocht.

Middelmatig

Duizende wandelaars voltooien ieder jaar de West Highland Way, maar bent u zich er van bewust dat dit een uitdagende tocht is die door een bergachtig en afgelegen gebied gaat. Er zijn ook een paar langere dagen. Dit is een tocht voor ervaren wandelaars.

Terrein: Gevarieerd- laag gelegen weidegronden, heuvels, loch sides (Schotse meren) en hoge bergpassen.

Hoe zijn de paden: De tocht is goed onderhouden maar er zijn delen die rotsachtig zijn en soms is het modderig. De oever van Loch Lomond is bekend voor zijn boomwortels. Goede bergschoenen zijn noodzakelijk.

Hoeveel klimmen/ dalen: Niet te veel als u bekijkt waar u bent, er is in het totaal 4000 meter klimmen op de tocht, met stijgingen van 300- 500 meter op de meeste dagen. De twee grootste klimmen – 500 meter op Devil’s Staircase en 700 meter klim Kinlochleven uit zijn op de laatste twee dagen.

Bewegwijzering: Goed.

Navigatie: De bewegwijzering is goed en de paden duidelijk maar zijn een paar delen waar de tocht over afgelegen veenland (Rannoch Moor) en door een hoog berglandschap gaat, waar het soms mistig kan zijn, u moet dus goed met een kaart en kompas om kunnen gaan, dit zijn niet plaatsen waar u de weg kwijt wil raken.

Weer: Sommige mensen hebben geluk en doen de gehele tocht in goed weer maar de meeste mensen zullenop zijn minst wat regen moeten verwachten en mogelijk mist op de hoger gelegen delen. Vroeg of laat in het seizoen zijn sneeuw en hagel mogelijk. Goede warme kleding en regenkleding zijn noodzakelijk.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

 

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de St Cuthbert’s Way zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.

U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, u kan terug reizen naar uw auto met het openbaar vervoer – neem contact met ons op voor prijzen en verdere informatie.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste luchthavens zijn Edinburgh en Newcastle er gaat een regelmatige shuttlebus van Edinburgh luchthaven naar het station, van Newcastle luchthaven neemt u de metro (uw heeft wisselgeld nodig voor de ticket machine) naar centraal station. Trein naar Berwick upon Tweed dan aansluitende bus naar Melrose (anderhalf uur reistijd).
Per openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde treinstation van Melrose is Tweedbank vanwaar er een aansluitende bus is naar Melrose, 8A/ 9 (8 min).
Per auto: Melrose is ongeveer 65 km van de Schotse grens, rij naar Galashiels, Melrose is 6 km verder.Als u van het zuiden komt neem de M6 dan de A7.

Terugreis: Wij raden aan om een taxi te nemen naar Berwick upon Tweed (ongeveer £22). Het is mogelijk om een bus te nemen maar de dienst hangt af van de tijden. Er is een treinstation in Berwick upon Tweed.

Melrose

Lindisfarne

Het Holy Island van Lindisfarne is een prachtige plaats voor een rustdag. Omdat het eiland alleen toegankelijk is met eb is het mogelijk dat u pas laat aankomt en niet de kans krijgt om dit mooie eiland te bekijken. Het heeft vele historische attracties en bevindt zich in het Lindisfarne Nationaal natuur reservaat. Let op: het kasteel is op Maandag gesloten.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €910
met bagagevervoer €1001
met lunchpakketten €981
met lunchpakketten en bagagevervoer €1067

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €74
Solo Luggage Supplement (per day) €18