St Oswald's Way

Lindisfarne – Humshaugh in 7 Dagen wandelen Code: SO8

Wij bieden 4 vakanties aan de gehele tocht bestrijken. De 6 daagse vakantie heeft 5 lange dagen en zal u alleen moeten ondernemen als u een goede conditie heeft en gewent bent om lange dagen te lopen. De 9 daagse tocht heeft een meer ontspannen tempo. De meeste mensen lopen de tocht in 7 tot 8 dagen.

Van al onze St Oswald’s Way tochten zijn 7 en 8 daagse tochten het meest populair. De 7 daagse wandelvakantie heeft kortere dagen aan het begin zodat u meer tijd heeft om Lindisfarne te bekijken op uw eerste dag (afhankelijk van de getijden). Er zijn twee lange dagen; u dient dus een geoefende wandelaars zijn.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Lindisfarne voor uw eerste overnachting
Dag 2 Lindisfarne naar Belford 12 19
Dag 3 Belford naar Seahouses 11 18
Dag 4 Seahouses naar Howick 12 19
Dag 5 Howick naar Warkworth 11 18
Dag 6 Warkworth naar Rothbury 18 29
Dag 7 Rothbury naar Kirkwhelpington dan transfer terug naar Rothbury 15 24
Dag 8 Transfer naar Kirkwhelpington dan wandelen naar Humshaugh 20 32
Dag 9 Vetrek uit Humshaugh na uw ontbijt

Lindisfarne naar Warkworth
Uw tocht begint op het prachtige eiland Lindisfarne, ook bekend als Holy Island. U steekt over naar het vasteland bij laag tij en loopt via makkelijke bospaden naar Belford. Het is mogelijk om een uitstapje te maken naar St Cutbert’s Cave. U loopt verder in oostelijke richting tot u weer bij de zee komt in Bamburgh. Hier bevindt zich één van de mooiste kastelen in Engeland.
De volgende stop is Seahouses, waar u een boottochtje kan maken naar de Farne Islands. Daar vindt u papegaaiduikers (voorjaar) zeekoeten en arctische sterns. Daarna volgt één van de meest spectaculaire kusten in het land, langs Beadnell, met zijn kleine haventje en imposante kalkovens tot u tenslotte de ruïnes van Dunstanburgh Castle ziet. Een stukje verder ligt het vissersplaatsje Craster, bekend om zijn gerookte haring. Nog iets verder ten zuiden ligt het mooie Alnmouth. Een wandeling door de duinen, met prachtige uitzichten over Coquet Island brengt u naar de het historische marktplaatsje Warkworth met zijn imposante 12e eeuwse kasteel.

Warkworth naar Rothbury
De wandeltocht verlaat de kust bij Warkworth en volgt de Coquet valley landinwaarts. U loopt via paden en laantjes door boerenland waar u de rivier oversteekt naar Felton. Dan volgt u de rivier door mooie bossen naar Weldon Bridge, een 18e eeuwse koetsiersherberg, The Anglers Arms. U passeert de 12e eeuwse gerestaureerde Brinkburn Priory (klooster) en bereikt tenslotte een oude spoorweg die u naar het vreedzame historische markt stadje Rothbury brengt.

Rothbury naar Heavenfield
Het pad verlaat de rivier Coquet bij Rothbury en gaat in zuidelijke richting. Het gaat door een aantal van de mooiste, interessantste en oudste kenmerken van de tocht. U treed hier het Northumberland National Park in, u passeert Lordenshaws, een belangrijke archeologische site. Hier vindt u een heuvelfort uit de ijzertijd en een aantal mysterieuze neolithische rotstekeningen. Het pad stijgt over open heidevelden, met spectaculair uitzicht op de zandstenen formaties op Simonside, naar het hoogste punt op het pad; Coquet Cairn. Hier loopt het Harwood Forest in, over bospaden, met mooie open uitzichten over het omliggende landschap. Het bos achterlatend, steekt u wijd open velden en akkers over, naar het dorpje Kirkwhelpington. Zuidelijk lopend, over weggetjes en paden door een licht glooiend landschap, gaat de tocht verder door een aantal mooie dorpjes en oude nederzettingen met glorieuze uitzichten. Uiteindelijk zal u de Military Road, gebouwd door General Wade in 1745 langs de muur van Hadrianus, bereiken. Hier vandaan loopt u westelijk langs het Hadrian’s Wall Pad, tot u het einde van de tocht bereikt, op Heavenfield, waar koning Oswald zijn beroemde veldslag won.

Middelmatig

De route start op het kustpad, langs stranden en duinen, voordat landinwaarts slaat door het glooiende Northumberlandse landschap. Als u een regelmatige wandelaar bent is deze route voor u geschikt.

Terrein: een wandeling van twee helften - het kustpad is vrij eenvoudig. Als u op de stranden loopt blijf dan op het harde natte zand (het droge zand is zwaarder lopen) er is vaak een alternatief door de duinen. Zodra u het binnenland inloopt volgt de route paden en lanen langs de rivier Coquet, dan zuidwaarts over heidevelden, bossen en door velden.

Hoe zijn de paden: Over het algemeen gaat de wandeling over goed begaande en duidelijke paden maar er zijn delen die modderig of rotsachtig zijn dus goede wandelschoenen zijn essentieel.

Hoeveel klimmen/ dalen: Er is een klim van 300 meter na Rothbury, en een kleinere van 150m tussen Lindisfarne en Belford. Anders is het redelijk vlak langs het kust gedeelte en een glooiend landschap, met kleine klimmetjes op het binnenlandse deel.

Bewegwijzering: Voornamelijk goed, maar gebruik uw kaart en gidsje.

Navigatie: Vrij eenvoudig. Het is mogelijk dat het mistig is op de hogere dag maar het pad is vrij duidelijk.

Weer: Slecht weer kan voorkomen, zelfs in de zomermaanden, als u geluk hebt dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hoteletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de St Oswald’s Way zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.

U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen (aan het eind van de tocht, er is geen parkeren beschikbaar op Lindisfarne) u kan dan naar het begin van de tocht reizen met openbaar vervoer – neem contact met ons op voor verdere informatie.

Aanreis:
Per vliegtuig: Newcastle vliegveld heeft zijn eigen metro station (uw heeft wisselgeld nodig voor de ticket machine). De reistijd van het vliegveld naar Newcastle centraal is ongeveer 30 minuten.
Per openbaar vervoer: Het meest handige station voor Holy Island (Lindisfarne) is Berwick-upon-Tweed. Berwick station (BWK) is gelegen aan de East Coast Main Line met uurlijke treinen tussen Londen Kings Cross, Newcastle en Edinburgh.
Van Berwick-upon-Tweed: Perryman’s busdienst 477 rijdt tussen station Berwick en Holy Island, de tijden en frequentie variëren aanzienlijk afhankelijk van de getijden (reistijd ca. 35 min.). Zie perrymansbuses
Als alternatief kan u de reis per taxi te maken, maar ook dit zal worden beperkt door de getijden (reistijd ong. 35 min). Er is een taxistandplaats bij Berwick station. De taxi nummers zitten in het vakantiepakket.
Met de auto: Holy Island (Lindisfarne) ligt vlak bij de A1 tussen Alnwick en Berwick-upon-Tweed, er is geen parkeergelegeheid op het eiland. U kan echter aan het eind van de tocht parkeren. Chollerford is gelegen aan de B6318 tussen Newcastle en Carlisle. Vanuit het westen (Carlisle): verlaat de M6 bij knooppunt 43 en volg de aanweizingen naar A69 Hexham. Bij Greenhead, volg de B6318 naar Chollerford.

Terugreis:
Per openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde treinstation is Hexham. Hexham station (HEX) bevindt zich op de Tyne Valley Line met snelle en frequente treinen tussen Newcastle en Carlisle.
De dichtstbijzijnde bushaltes voor Chollerford/ Humshaugh is de Low Brunton Crossroads. De 880 bus rijdt regelmatig naar Hexham station (reistijd ca. 30 min.).
Tussen April en Oktober rijdt de AD122 bus tussen Chesters Roman Fort (in de buurt van Chollerford) en Hexham Station (reistijd ca. 10 min.). U kan ook een taxi nemen (reistijd ca. 10 min.)

Lindisfarne

Het Holy Island van Lindisfarne is een prachtige plaats voor een rustdag. Omdat het eiland alleen toegankelijk is met eb is het mogelijk dat u pas laat aankomt en niet de kans krijgt om dit mooie eiland te bekijken. Het heeft vele historische attracties en bevindt zich in het Lindisfarne Nationaal natuur reservaat. Let op: het kasteel is op Maandag gesloten.

Seahouses

Seahouses staat bekend om de mooie stranden rondom, zijn aardige haventje en de boot trips naar de Farne Islands. Op de Farne Islands is er een overvloed van wild te zien, zoals papegaaiduikers en zeeleeuwen. Zeker de moeite van een bezoek waard.

Warkworth

Rothbury

Rothbury is een gezellige markt stad aan de rivier Coquet, met een aantal winkels, cafés en tearooms. Cragside House www.cragside is een landhuis een aangename 4 km lopen van Rothbury en zeker een bezoek waard. Het is de voormalige woning van de Victoriaanse Lord Armstrong en het huis heeft vele interessante bezienswaardigheden. Er is een formele tuin en een uitgebreid landgoed waarop u kan wandelen, het is nu ook een van de laatste bolwerken van de rode eekhoorn.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1256
met bagagevervoer €1400
met lunchpakketten €1355
met lunchpakketten en bagagevervoer €1492

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €74
Solo Luggage Supplement (per day) €20