De gehele Cleveland Way Tocht

Helmsley naar Filey in 7 dagen wandelen Code: CL8

Wij bieden 3 vakanties aan die de hele route dekken - de langer de vakantie, de korter de dagafstand.

De wandeling over 7 dagen (8 nachten) is de kortste wandelvakantie die de gehele Cleveland Way beslaat. De dagelijks af te leggen afstanden zijn lang, maar de meeste fitte wandelaars kunnen dit aan. Als u meer tijd hebt, bevelen wij de 9 daagse (10 nachten) route aan. Dit stelt u in staat om wat beter rond te kijken omdat de dagelijks af te leggen afstanden korter zijn.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Helmsley voor uw eerste overnachting
Dag 2 Helmsley naar Osmotherley 21 34
Dag 3 Osmotherley naar Great Broughton 11 18
Dag 4 Great Broughton naar Guisborough 20 32
Dag 5 Guisborough naar Runswick Bay 16 26
Dag 6 Runswick Bay naar Robin Hood's Bay 14 23
Dag 7 Robin Hood's Bay naar Scarborough 14 23
Dag 8 Scarborough naar Filey 11 18
Dag 9 Vetrek uit Filey na uw ontbijt

Helmsley – Sutton Bank
Het eerste deel van de Cleveland Way is een gemakkelijke boswandeling door het prachtige landschap van de Rye Valley. Wanneer u Helsley verlaat wandelt u langs de enorme ruïnes van Helmsley Castle, dat bestormd werd door de regeringsgetrouwe troepen gedurende de burgeroorlog in 1644. Een tiental kilometer verder als u de Rievaulx Bridge overgaat en naar het noorden wandelt komt u bij de verbazingwekkende ruïnes van Rievaulx Abbey. Deze ruïnes behoren tot de mooiste van Engeland. De dichtbeboste vallei van de rivier de Rye biedt u eveneens een prachtige achtergrond. De wandeling gaat dan langzaam omhoog naar het vlakke zandstenen plateau van Tabular Hills. Het is aan te bevelen om enige tijd in te ruimen, om de in de helling gebeitelde afbeelding van het nabijgelegen Kilburn White Horse te bezoeken.

Sutton Bank – Osmotherley
Deze relatief vlakke wandeling brengt u langs de westelijke rand van de Hambleton Hills, waar u een prachtig uitzicht hebt over de Vallei van York. De uitzichten vanaf Sutton Bank zijn werkelijk adembenemend! Vanaf High Paradise naar Black Hambleton volgt de route de oude weg die door de veedrijvers in vroeger eeuwen werd gebruikt. Na Black Hambleton daalt u af naar het idyllische landschap van de reservoirs van Oakdale op weg naar Osmotherley.

Osmotherley – Kildale
De wandeling van vandaag is het meest inspannende deel van de tocht. Hier zijn de Cleveland Hills onderbroken door een aaneenschakeling van zompige heidevelden tussen Huthwaite Green en Clay Bank Top. De uitzichten zijn geweldig, maat u moet voorzichtig zijn op de steile hellingen. Op de kale heuveltoppen dient u rekening te houden met een koude wind! U bereikt vandaag het hoogste punt van de North York Moors, Round Hill. De uitzichten zijn typerend voor de North York Moors. De route naar Kildale is rijk voorzien van tekenen uit het verleden. De aanwezigheid van wegmarkeringen, grensstenen en grafplaatsen geven deze wandeling een historische context.

Kildale – Sandsend
Het eerste deel van de zeer stevige wandeling van vandaag wordt gedomineerd door de heidevelden van de plaatselijke ‘Matterhorn’, Roseberry Topping. U heeft niet alleen een grote prestatie geleverd, maar u geniet ook van het verbazingwekkende uitzicht vanaf de top. U gaat via vriendelijk boerenland naar de kust bij Saltburn-by-the-Sea voor de overnachting van vandaag. De eerste uitdaging van vandaag is de klim naar Hunt Cliff. De tocht gaat door een gebied met hoge klippen naar Rock Cliff, het hoogste punt van oostelijk Engeland. Daarna gaat u nog drie maal de klippen op en neer. U komt door de prachtige dorpjes Staithes en Runswick, en eindigt in het vissersdorp Sandsend.

Sandsend – Robin Hood’s Bay
Het indrukwekkende kustpad gaat naar Whitby, met zijn leuke havenen klippen vol fossielen. Wij raden aan een bezoek te brengen aan Whitby Abbey, hoog gelegen boven de stad. Whitby en Robin Hood’s Bay zijn gescheiden door een gemakkelijke wandeling over de top van de klip. De groei van Robin Hood’s Bay is toe te schrijven aan de historische ontwikkeling van de zeevaart.

Robin Hood’s Bay – Filey
De wandeling van vandaag gaat door een snel veranderend landschap met in het westen de Flyingdales Moor en de Noordzee in het oosten. Er zijn op uw route drie steile klimmen en afdalingen, daar waar de zee de tocht over de top van de klippen onderbreekt. De aankomst in de aan zee gelegen stad Scarborough biedt u een ander type landschap, met grote stranden, modieuze hotels en het traditionele Engelse kustvermaak. Wanneer u Scarborough verlaat ziet u de levendige kleuren van de South Cliff. U maakt nu de wandeling naar de laatste pad over de kliptoppen van de route. Het uitzicht op aaneengesloten klippen wordt voortgezet van Clayton Bay tot de laatste bestemming Filey.

Middelmatig

De tocht gaat door een glooiend veenlandschap zonder grote bergen. Als u regelmatig wandeld is deze tocht goed te doen.

Terrein: Een tocht met twee verschillende delen, de North York Moors zijn glooiend, soms afgelegen en tot 300 meter hoog. Het kustpad volgt de klippen en er zijn regelmatige klimmen en afdalingen.

Hoe zijn de paden: Over het algemeen zijn de paden duidelijk en goed onderhouden, maar soms kan het rotsig of modderig zijn dus goed wandelschoenen zijn noodzakelijk.

Hoeveel klimmen/ dalen? Er zijn klimmen van 300 meter waarvan sommige vrij stijl kunnen zijn door de North York Moors en korte en soms stijle klimmetjes langs de kust.

Bewegwijzering: Over het algemeen goed.

Navigatie: Vrij eenvoudig.

Weer: Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

 

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, café’s en publieke telefoons.
Kaarten Drie 1:25000 OS Ordnance Survey kaarten, deze beslaan de gehele route (OL26, OL27 & OL301).
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.
De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Eenpersoonskamers We kunnen eenpersoonskamers boeken op deze wandeling, maar kunnen normaal gesproken niet meer dan 2 boeken per groep. Er is een toeslag voor eenpersoonskamers.

Hieronder een paar voorbeelden van accommodatie die wij op de Cleveland Way gebruiken:

Carlton LodgeCarlton Lodge

Carleton Lodge ligt in het 12e-eeuwse stadje Helmsley en is een uitstekend verblijf, ideaal gelegen voor de Cleveland Way en biedt accommodatie van hoge kwaliteit. De ontbijten hier zijn speciaal, met lokale ingrediënten klaar gemaakt, zijn wandelaars verzekerd van een uitstekende start van hun dag.

Bekijk de website via: www.carlton-lodge.com

Manningtree

Manningtree is gevestigd in een voormalig huis van een kapitein, gebouwd in 1897. Het ligt dicht bij de Cleveland Way en de Coast to Coast. Het is populair bij wandelaars vanwege de mooie locatie en het hartelijke welkom.

Bekijk de website via: www.manningtreebnb.co.uk

Algemene reisinformatie voor de Cleveland Way zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.
U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.
Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline
Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, neem contact met ons op voor meer informatie en prijzen- wij kunnen parkeren voor u organiseren in Helmsley. Wij raden aan om een taxi te nemen terug naar uw auto, er zijn geen directe bussen van Filey terug naar Helmsley.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste luchthaven is Leeds Bradford, u neemt de shuttle bus naar Leeds, trein naar Malton dan bus naar Helmsley.
Per openbaar vervoer: Trein naar Malton dan bus naar Helmsley.
Per auto: Helmsley ligt aan de A170 (Thirsk naar Scarborough weg) 18 km ten oosten van Thirsk en 16 km ten westen van Pickering.

Terugreis: Per openbaar vervoer: Er is een treinstation in Filey.

Robin Hood's Bay

Dit schilderachtige dorpje is gelegen aan de kust van oost Yorkshire. Het is een dolhof van kleine straatjes met aparte winkeltjes, cafés en pubs en heeft een smokkelaars-traditie. Gedurende de 18de eeuw werd er veel gesmokkeld langs de kust van Yorkshire, er zou een netwerk van ondergrondse gangen zijn dat de huizen met elkaar verbindt. In de rotsen van Robin Hood’s Bay bevinden zich een hoop fossielen, een tripje langs het strand is zeker de moeite waard, er zijn vele rockpools met krabbetjes en sterrevissen en het is leuk om te zoeken naar fossielen.

Filey

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1070
met bagagevervoer €1215
met lunchpakketten €1170
met lunchpakketten en bagagevervoer €1307

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €83
Solo Luggage Supplement (per day) €19