Westmorland Way

Appleby naar Arnside in 8 dagen wandelen Code: WW9

Wij bieden drie vakanties aan die gehele tocht omvatten, de langer het aantal dagen de korter de afstanden.

Dit is onze wandelvakantie die de gehele route van de Westmorland Way aflegt, gepland voor de gemiddelde wandelaar. Het is goed te doen door gezonde wandelaars die gewend zijn langere wandeldagen te maken. Hoewel er een lange dag aan het einde van de tocht is, geeft het een goede balans tussen de duur en de dagelijks af te leggen afstand.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Appleby voor uw eerste overnachting
Dag 2 Appleby naar Crosby Ravensworth dan transfer terug naar Appleby 12 19
Dag 3 Transfer terug naar Crosby Ravensworth, wandelen naar Bampton Grange dan transfer naar Shap 10 15
Dag 4 Transfer terug naar Bampton Grange dan wandelen naar Pooley Bridge 10 15
Dag 5 Pooley Bridge naar Patterdale 12 19
Dag 6 Patterdale naar Grasmere 9 14
Dag 7 Grasmere naar Troutbeck 11 18
Dag 8 Troutbeck naar Kendal 15 24
Dag 9 Kendal naar Arnside 18 28
Dag 10 Vetrek uit Arnside na uw ontbijt

Appleby – Shap
De eerste dag start bij de Pennines en eindigt aan de rand van het Lake District. De tocht begint bij de rivier, daarna gaat het landschap over in velden. U loopt via stille achteraf weggetjes die de twee liefelijke dorpjes Great Ormside en Great Asby verbinden. Ondertussen kunt u genieten van de charmes van Rutter Force; een oude graanmolen met waterwiel. U gaat verder over hoger gelegen gebied en wandelt naar Crosby Ravensworth; een afgelegen stadje. Dan bereikt u Shap via een ‘stone circle’ in een kenmerkend landschap van zandsteen. Dit is een tamelijk inspannende eerste dag, de volgende dagen zijn aanmerkelijk gemakkelijker.

Shap – Pooley Bridge, Ullswater
Wanneer u Shap verlaat wandelt u langs Keld Chapel, een 500 jaar oud kerkje, en Shap Abdij waarna u aankomt bij de rivier de Lowter. Later, als u klimt naar het aardige plaatsje Askam, wordt u beloond met een prachtig uitzicht. Daarna gaat de route omlaag naar de Normandische kerk in Barton waar u bij de rivier de Eamont komt. Dan loopt u het Lake District in en verblijft u in het mooie dorpje Pooley Bridge aan Ullswater (Ullswater is Engelands op één na grootste meer).

Pooley Bridge – Patterdale
Van Pooley Bridge gaat de route omhoog over Moor Divock, waar een gemakkelijke route loopt langs een indrukwekkende ‘stone circle’, alvorens een afdaling begint naar Howtown. De route gaat dan door verspreid liggende en geïsoleerde boerenhoeves en kerkjes alvorens naar de oevers van het meer te gaan. Dit is een prachtig deel van de tocht. Tenslotte gaat u over het bergachtige einde van het dal dat Patterdale omgeeft, voor uw overnachting.

Patterdale – Grasmere
De dorpjes Patterdale en Grasmere zijn verdeeld door een enorme bergketen, het langste aaneengesloten hoge gebied in het Lake District. De eerste kilometers gaan langs de rand van de vallei van Grisedale, deze snijdt diep in de plooien van de Helvellyn-bergketen. Daarna klimt u naar Grisdale Tarn, met prachtig uitzicht vanaf de top. Vanaf hier is het een korte afdaling naar de vallei van Grasmere, direct onder u. Deze vallei heeft historische connecties met de schrijver William Wordsworth.

Grasmere – Troutbeck
Vandaag wandelt u door het centrale Lake District en twee populaire valleien en eindigt u bij een derde. U moet driemaal klimmen over eenvoudige paden, terwijl u van prachtige uitzichten geniet. Van Elterwater in de mooie vallei van Langdale volgt u de rivier de Brathay naar het gezellige stadje Ambleside. De laatste etappe gaat naar Jenkin Crag. Daar heeft u een grandioos uitzicht over Windermere (Engelands grootste meer) naar de Langdale Pikes, voordat u naar beneden gaat voor uw overnachting in Troutbeck.

Troutbeck – Kendal
Troutbeck is beroemd om zijn prachtige 17e eeuwse boerderijen met kruishouten ramen en zijn lange ronde schoorstenen die kenmerkend zijn voor Westmorland. Na Troutbeck worden voornamelijk paden gebruikt naar het aantrekkelijke rotsgebied van School Knot, een belangrijk ori

Middelmatig

Terrein: Glooiende heuvels en veenland,

Hoe zijn de paden: Het deel door het Lake District is wat rotsachtig maar de paden zijn duidelijk.

Hoeveel klimmen/ dalen: De grootste klim is 450 meter naar Grisedale Tarn vanuit Patterdale maar het pad is niet steil.

Bewegwijzering: Geen.

Navigatie: U moet uw kaart en gidsje gebruiken maar de paden zijn duidelijk. Het is mogelijk dat het mistig is als Grisedale beklimt maar het pad is goed te volgen.

Weer: Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.


Alle Vakanties

Accommodatie U overnacht in Bed en Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen.

U kunt kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.

Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaarten, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, bars, cafés en betaaltelefoons.
Kaarten 1 Harvey Kaart (1:40000) die de hele route omvat.
Persoonlijk reisplan Een persoonlijke reisroute, waarop iedere overnachtingsplaats is aangegeven, inclusief kaartjes op grote schaal naar uw overnachtingsplaats. Hierdoor kunt u deze gemakkelijk vinden. Ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Telefonische ondersteuning in geval van nood voor als u in de problemen komt tijdens uw tocht.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken u bij de bevestiging van uw boeking een kortingkaart voor 12.5% op de aanschaf van al uw buitensportartikelen bij Cotswold Outdoors geldig voor het hele jaar.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage tussen uw overnachtingsplaatsen vervoeren. U laat uw bagage ’s morgens achter bij de accommodatie en het wordt vervoerd naar uw volgende B&B. U hoeft enkel een rugzak te dagen met uw kleding en spullen die u overdag bij uw wandeling nodig hebt.

Lunchpakketten
Voor iedere wandeldag (aanbevolen bij deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeergelegenheid Als u met de auto reist, kunnen wij een parkeergelegenheid voor u regelen. Er kan een vergoeding voor deze dienst gevraagd worden.
Taxi vervoer Wij kunnen ook uw terugtocht naar de auto regelen, of u adviseren als het openbaar vervoer een betere optie is.

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Algemene reisinformatie voor de Westmorland Way zal in uw vakantiepakket zitten, inclusief bus en treintijden waar beschikbaar.
U krijgt gedetaïlleerde instructies naar uw eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, op uw individuele accommodatie kaartjes.
Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar u ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline
Als u uw auto wil laten staan gedurende uw tocht kunnen wij dit regelen, u kan terug reizen naar uw auto met het openbaar vervoer of per taxi- neem contact met ons op voor prijzen en verdere informatie.

Aanreis:
Per vliegtuig: De dichtbijzijnste luchthavens zijn Manchester en Newcastle, dan trein naar Appleby (3 uur reistijd) Newcastle vliegveld heeft zijn eigen metro station (uw heeft wisselgeld nodig voor de ticket machine). De reistijd van het vliegveld naar Newcastle centraal is ongeveer 20 minuten.
Per openbaar vervoer: Trein naar Appleby (3 uur reistijd) Newcastle vliegveld heeft zijn eigen metro station (uw heeft wisselgeld nodig voor de ticket machine). De reistijd van het vliegveld naar Newcastle centraal is ongeveer 20 minuten.
Per auto: Appleby in Westmorland is in Cumbria, de dichtbijzijnste wegen zijn de M6 en de A66.

Terugreis:
Per openbaar vervoer: Arnside heeft een treinstation.

Patterdale

Patterdale biedt een spectaculair landschap in een vredige omgeving. U kan een boottochtje maken op Lake Ullswater stoomboot naar Pooley Bridge. Dit gehuchtje in het midden van het Lake District is een mooie plek om een rustdag te nemen.

Grasmere

Grasmere is een heel leuk dorpje om een rustdag door te brengen. Het is een gezellig plaatsje midden in het Lake District Nationaal Park. Ooit woonde hier de bekende dichter William Wordsworth, zijn huizen Dove Cottage en Rydal Mount kunnen bezocht worden. Ook in het centrum van Grasmere is St Oswold church en de begraafplaats met de graven van de Wordsworth familie. Het dorpje ligt aan het mooie meertje van dezelfde naam en heeft gezellige cafés, winkletjes en pubs. Er is een bus service naar Keswick en Ambleside mocht u het Lake District wat verder willen verkennen.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1308
met bagagevervoer €1473
met lunchpakketten €1421
met lunchpakketten en bagagevervoer €1578

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €70
Solo Luggage Supplement (per day) €20