North Devon Coast Path: Minehead naar Westward Ho!

Minehead naar Westward Ho! in 7 Dagen Wandelen Code: DN8

Wij bieden drie routes van Minehead naar Westward Ho! - kies uit 7, 8 of 9 dagen wandelen.
Dit gedeelte van het South West Coast Path volgt een rustiger en afgelegen stuk van het pad dat door Exmoor National Park loopt. Je wandelt over hoge kliffen, langs zandstranden en door bossen.

Dit is de kortste van onze vakanties van Minehead naar Westward Ho! Deze heeft de langste afstanden, met een wandeldag van 24 km.

Mijl Km
Dag 1 Reis naar Minehead voor uw eerste overnachting
Dag 2 Minehead naar Porlock 7 11
Dag 3 Porlock naar Lynmouth / Lynton 14 23
Dag 4 Lynmouth naar Combe Martin 14 23
Dag 5 Combe Martin naar Woolacombe 14 23
Dag 6 Woolacombe naar Braunton 15 24
Dag 7 Braunton to Instow then transfer back to Braunton 13 21
Dag 8 Transfer terug naar Instow dan wandelen naar Westward Ho! 11 18
Dag 9 Vetrek uit Westward Ho na uw ontbijt

Minehead naar Porlock Weir-

Het South West Coast Path begint in Minehead, (eigenlijk in Somerset in plaats van Devon). Om het begin van de volledige 1014 km route te markeren is er een prachtig beeldhouwwerk van twee handen die een kaart van de route openen. Neem een foto om het begin van je avontuur te markeren! Minehead is een levendige stad met veel musea en goede verbindingen met het openbaar vervoer.
Het pad begint met een makkelijke dag als je de stad achter je laat en het pad volgt door het bos, langs steile kliffen door prachtige beboste hellingen met varens en brem. Dan kan je kiezen tussen twee route opties: de lage route gaat door velden met koeien en schapen. De meer ruige alternatieve route biedt een wilder, langer en meer afgelegen ervaring met een mooi uitzicht op zee. Op een heldere dag heeft dit deel een fantastisch uitzicht over het Kanaal van Bristol naar de Welse kust en de kleine eilanden Steep Holm en Flat Holm. De twee paden ontmoeten elkaar bij Bossington vanwaar je een vlak pad volgt naar het dorp Porlock Weir,  een historische haven met huisjes met rieten daken.

Porlock Weir naar Lynton/Lynmouth-

Vanaf Porlock Weir verlaat je de haven bij Millers and Anchor hotel, beklim de steile helling langs huizen met rieten daken. Een essentiële stop op het South West Coast Path is bij de Culbone Church of St Beuno, de kleinste parochiekerk in Engeland is met een lengte van slechts 10 meter met voldoende ruimte voor 30 personen. Na de kerk heb je twee route opties.
Het zuidelijke pad loopt van hier omhoog de heuvel op, uit de bomen, in landbouwgrond en van daaruit naar een rustige weg. Het noordelijke pad loopt door oude bossen en staat bekend als ruig maar het is rijk aan geschiedenis en een prachtig alternatief.
Eenmaal terug op de hoofdroute volg je de kustlijn door de bossen en beklim daarna de klippen. Hier steekt je de grens tussen Somerset en Devon over. Het pad wijkt vervolgens af van het hoofdspoor zodat je het stenen kruis uit de 19e eeuw kan bekijken dat bekend staat als Sister’s Fountain.
Vanaf hier wordt het pad meer zichtbaar, wat een aangename afwisseling is na het lopen door de bossen. Vanaf Coddow Combe bereik je vervolgens Foreland Point, het meest noordelijke punt van Devon met een prachtig uitzicht op Lynmouth en de nabije omgeving.

Lynmouth naar Combe Martin-

Vanaf hier is je wandeling verbonden met een ander pad, het Tarka-pad, dit is genoemd naar Henry Williamsons boek ‘Tarka de Otter’. Er zijn verschillende locaties langs dit deel van de tocht waarop Williamson zijn boek baseerde en het is leuk om deze tijdens je wandeling te verkennen.
Je begint de dag op een makkelijke asfaltweg en vervolgens op een met gras begroeid pad langs de heuvel van Hollerday. Er zijn adembenemende uitzichten op zee en langs de kustlijn naar de spectaculaire rotsformaties van Valley of Rocks met de toepasselijke naam Castle Rock.
Vanaf hier is er een korte maar aangename wandeling met Lee Abbey aan je rechterhand, deze dateert uit 1850. Je gaat dan verder op een steil bebost weggetje, of je kan het ruigere pad via Woody Bay en rond Crock Point kiezen.
Op dit gedeelte kunt je genieten van de vele bloemen op de kliffen, vooral de overvloed aan boshyacinten en sleutelbloemen in de lente. De kust van Exmoor heeft vele zeldzame soorten flora en fauna, waaronder edelherten, hertkevers, zwartwangmotten en de witbaardbomen die uniek zijn voor Exmoor.
Binnenkort bereikt je het hoogste punt op het South West kustpad bij Great Hangman op een hoogte van 318 meter en je wordt hier beloond met een adembenemend uitzicht over Exmoor, de kust van Wales en Lundy. Let op: dit is een uitdagende wandeling, met name de steile beklimming van de Great Hangman van Sherrycombe deze is zeer blootgesteld aan de elementen. Het is slechts een korte afstand naar Combe Martin, waar je kan uitrusten na je uitdagende wandeldag.

Combe Martin naar Woolacombe-
Met adembenemende uitzichten langs de kust, dit deel van Combe Martin staat bekend om zijn wilde en spectaculaire uitzichten. Er zijn enkele makkelijke klifpaden maar ook een paar inspannende beklimmingen tussen Lee Bay en Morte Point. Morte Point. Je kan hier vaak zeehonden, jan-van-genten en in de zomer dolfijnen en zelfs reuzenhaaien zien. Na Morte Point komt de uitgestrekte zandbaai van Woolacombe in zicht.

Woolacombe naar Braunton-

Van Woolacombe is het pad een stuk vlakker waardoor je een beter uitzicht krijgt en je zult een verandering in het landschap opmerken. Vanaf Baggy Point kun je veel zeevogels zien en soms zelfs klimmers. Hierna word het pad veel vlakker en gemakkelijker en loopt langs de zee.
De route loopt vervolgens door de dorpen Croyde en Saunton, die beide bekend staan als een paradijs voor surfers. Je passeert ook Saunton Sands, een trainingslocatie voor het leger, toegang kan beperkt zijn. Hoewel, je wordt goed gecompenseerd omdat de duinen aan de achterkant van Saunton de Braunton Burrows vormen, een gebied met uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Braunton Burrows Nature Reserve heeft het grootste zandduin-systeem in Engeland met vele zeldzame slakken en hagedissen.

Braunton naar Instow-

Van Braunton volgt het pad de riviermonding via een oude spoorweg en moet je de aanwijzingen in je gids goed in de gaten houden dat je de juiste afslag neemt. Het pad gaat verder door de Burrows langs de oevers van de Taw-rivier, waar je reigers, scholeksters en zelfs een zilverreiger of grutto’s kan zien. Dit gedeelte van de SWCP loopt gezamenlijk met het Tarka Trail met weidse uitzichten over de moerassen en de riviermonding.

Instow naar Westward Ho!-

Het Tarka-pad wijkt nu af, het pad van Instow ligt voornamelijk op verharde paden en is redelijk vlak. Je wordt beloond met uitzichten over de rivier Taw terwijl je de Torridge River in zuidelijke richting naar Bideford volgt. Steek de brug over en loop noordelijks via het geasfalteerde pad dat goed is aangegeven. Al snel bereik je het dorp Appledore en kort daarna is Northam Burrows Country Park met grassige vlakke landschappen en moerassen, dit is een schitterende plek om naar vogels uit te kijken. De route gaat vervolgens de kant van Pebble Ridge op, een paradijs voor surfers, een mooie strandwandeling naar de laatste overnachting in Westward Ho!.

Middelmatig

Dit is een relatief makkelijke wandeling en meeste mensen met een goede conditie kunnen deze tocht doen. De paden zijn goed en de navigatie eenvoudig.

Terrein: Een kustpad dat voornamelijk door boerenland, veenland, klifpaden en korte delen langs stranden gaat.

Hoe zijn de paden: Voornamelijk goede paden en laantjes maar kleine delen kunnen wat modderig zijn na regen.

Hoeveel klimmen/ dalen: Meer dan je zou verwachten! Alhoewel u nooit hoger dan 200 meter boven zeeniveau (en meestal maar 100 m) klimt zijn er vele korte steile klimmetjes. De meeste dagen hebben een totaal van tussen de 200 en 400 meter stijging, deze zijn echter van korte duur.

Bewegwijzering: Goed. het pad is goed bewegwijzert

Navigatie: Vrij eenvoudig, goede paden en bewegwijzering, houd uw kaart en gidsje echter bij de hand.

Weer: Als u geluk heeft dan is het de hele dag droog en warm weer en geniet u van de prachtige uitzichten, maar neem altijd regenkleding mee, het weer kan snel veranderen.

Alle Vakanties
Accommodatie U overnacht in Bed and Breakfast accommodatie in geselecteerde landelijke hotels, boerderijen en dorpsherbergen. U kan dagelijks kiezen tussen een Engels of continentaal ontbijt.
Reisgids Een reisgids met gedetailleerde route-informatie en kaartjes, foto’s en achtergrondinformatie. Gegevens van de diensten die langs de route beschikbaar zijn zoals betaalautomaten, banken, postkantoren, winkels, bars en cafés.
Services Informatielijst Een uitgebreide informatielijst, inclusief diensten zoals geldautomaten, banken, postkantoren, dorpswinkels, pubs, cafés en taxi’s.
Kaarten A waterproof Harvey kaart van 1:40000 die de hele route bevat.
Persoonlijk Reisplan Een persoonlijke reisroute waarop iedere overnachtigingsplaats is aangegeven. ook treft u aanbevelingen aan voor de beste plaatsen om de avondmaaltijd te gebruiken.
Telefonische hulp in nood Als u tijdens uw vakantie in moeilijkheden komt of advies wil staan wij altijd voor u klaar, zelfs buiten kantooruren.
12.5% korting bij Cotswold Outdoors Wij verstrekken een 12.5% kortingkaart voor Cotswold Outdoor winkels (ook online geldig) bij boeking.
Opties
Bagagevervoer Wij kunnen uw bagage voor u vervoeren. U laat de bagage s’ochtends achter bij de B&B en het wordt vervoerd naar uw volgende overnachting. U hoeft dan enkel een rugzak te dragen met uw regenkleding en spullen die u overdag nodig heeft.
Lunchpakketten Voor iedere wandeldag (aanbevolen op deze tocht, omdat er niet altijd een winkel of café dichtbij de route te vinden is).
Parkeren Als u met de auto reist kunnen we meestal parkeren regelen voor de duur van uw reis. (Er kan een kleine vergoeding voor deze dienst gevraagd worden).
Exclusief
Avondmaaltijden Uw avondmaal is niet inbegrepen in het pakket, maar we bevatten volledige details en aanbevelingen voor elke avondmaaltijd in uw reisschema. Normaal gesproken bevindt u zich op loopafstand van een pub en / of restaurant, of is er goed eten beschikbaar in de accommodatie. Reken op ongeveer £ 20- £25 per nacht.
Transport naar de start en terug aan het einde Kijk voor meer informatie bij ‘Reisinformatie’ hierboven. Als u verder advies wil, neem dan contact met ons op.
Reisverzekering Wij raden u sterk aan om een reisverzekering af te sluiten voordat u op vakantie gaat. De juiste reisverzekering beschermt uw betalingen als u uw vakantie moet annuleren of hulp nodig heeft gedurende uw vakantie.

 

Goede accommodatie en een vriendelijk ontvangst zijn een essentieel onderdeel van alle vakanties. Wij begrijpen dit en doen ons best om de mooiste accommodaties uit te zoeken. Wij besteden een hoop tijd aan het selecteren van de accommodatie en doen ons best deze zoveel mogelijk aan de wensen van onze klanten toe te passen. Wij bezoeken alle accommodatie en vragen al onze klanten u kort evaluatieformulier in te vullen. Dit geeft ons een goed inzicht op de dagelijkse werkingen van de accommodaties en geeft ons een waarschuwing voordat er problemen ontstaan.

Wij gebruiken een verscheidenheid aan accommodatie op onze tochten, waaronder kleine hotelletjes, pensions in marktstadjes, Bed & Breakfasts in boerderijen, landelijke huisjes en Victoriaanse stadshuizen. Wij selecteren accommodatie die langs of zo dicht mogelijk bij het pad ligt en van goede kwaliteit is. Ook erg belangrijk is dat de gastvrouw/ heer vriendelijk en hulpvaardig is, wij werken al jaren met velen van de accommodaties en wij hebben over deze tijd een goede relatie opgebouwd.

De meerderheid van onze accommodatie is 4 sterren of hoger en is meestal ensuite (met badkamer op de kamer). In sommige locaties (vooral de meer afgelegen waar wij minder keus hebben) is dit niet altijd mogelijk en moeten wij op een of twee nachten een kamer boeken met een gedeelde badkamer. De kans hierop wordt groter als u kort voor vertrek boekt, wij maken u hierop attent als u laat boekt.

Je krijgt gedetaïlleerde instructies naar de eerste accommodatie, per auto en openbaar vervoer, met individuele accommodatie kaartjes.

Om de treintijden te bekijken ga naar qjump waar je ook vooruit tickets kan bestellen. Voor bustijden ga naar traveline

Aanreis:
Per vliegtuig:
De dichtstbijzijnde luchthaven is Londen Heathrow. Vanaf Londen Heathrow kun je met de trein reizen van London Paddington Station naar Taunton Station, vervolgens neem je de bus (Nr. 28) van Taunton naar Minehead (reistijd ca. 4 uur). Het is ook mogelijk te vliegen via Bristol Airport. Vanaf Bristol Airport neemt je de bus naar Temple Meads treinstation, dan trein naar Taunton en bus (nr. 28) verder naar Minehead (reistijd ca. 3 uur).

Met het openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde treinstation op Minehead is Taunton. je kunt met de trein naar Taunton reizen vanuit Londen Paddington en vervolgens met de bus (nummer 28) van Taunton naar Minehead (reistijd ca. 4 uur).

Met de auto: Minehead ligt vlak bij de A39. Verlaat de M5 snelweg bij knooppunt 23 en volg de A38 / A39 richting Bridgewater / Minehead. Na ongeveer een uur op de A39 (40 km). Volgen de richtingaanwijzers naar het stadscentrum.

Terugreis:
Met het openbaar vervoer: Het dichtstbijzijnde treinstation van Westward Ho! is Barnstaple. Stagecoach South West busdienst 21 rijdt tussen Westward Ho! en Barnstaple station ieder half uur (ieder uur op zondag), reistijd ca. 50 minuten.

Per auto: volg de B3236 richting de A39 in de richting van Abbotsham. Wanneer de weg de A39 kruist, volgt je de richtingaanwijzingen naar Barnstaple, na ca. 15 km op de A39 ga de A361 op bij de rotonde. Volg de A361 voor ongeveer. 56 km voorbij Barnstaple en Tiverton om bij de M5 te komen bij knooppunt 27.

Lynmouth

Spend a day off the trail in the picturesque twin villages of Lynton and Lynmouth, dubbed “England’s Little Switzerland” ever since Robert Southey remarked upon their distinctly Alpine appearance. Ride the Cliff Railway funicular which connects Lynmouth at the foot of the cliffs to Lynton, perched 500 feet above. Visit Watersmeet and indulge in a cream tea (and argue about where the jam goes) in the tea garden before exploring the ancient woodlands in and around one of the country’s deepest river gorges. There are plenty of historic houses and gardens nearby, or just spend a day experiencing the local arts and crafts and a spot of shopping.

Westward Ho

Westward Ho! is beroemd om zijn surfers en het lange uitgestrekte zandstrand.

Prijzen EUR (€)
Accommodatie, kaart en gidsje €1182
met bagagevervoer €1327
met lunchpakketten €1282
met lunchpakketten en bagagevervoer €1419

Verdere opties

Extra overnachtigingen €116
Eenpersoonskamer toeslag (per nacht) €77
Solo Luggage Supplement (per day) €20